Ministrul Péter Szijjártó, despre Pactul UE privind migrația: Ungaria nu va accepta imigranţi ilegali, oricât s-ar insista la Bruxelles. Poporul maghiar a decis acest lucru în urma unui referendum

Ungaria nu va accepta imigranţi ilegali, oricât de mult s-ar insista în acest sens la Bruxelles, poziţia ţării rămânând neschimbată cu privire la noul pact de migraţie şi azil adoptat de Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, anunță MTI.

Declarația a fost făcută în contextul în care Pactul privind migrația a fost adoptat, marți, de Consiliul UE, după cum a relatat RostOnline.

„Migranţii ilegali nu pot veni aici, ne vom proteja graniţele cu mijloace fizice şi ne vom proteja şi pe noi înşine, cu mijloace legale”, a subliniat Péter Szijjártó.

Acesta a menționat că „Ungaria nu va renunţa la dreptul său de a decide singură cu cine vrea să convieţuiască şi cu cine nu, deoarece asta ar însemna că statul ar renunţa la suveranitatea sa”.

„Oricât de insistenţi ar fi cei din Bruxelles, din Berlin, din Washington sau de oriunde, Ungaria nu va accepta imigranţi ilegali la graniţă, şi vom lupta şi în Bruxelles să ne apărăm opinia”, a adăugat Péter Szijjártó.

La o conferinţă de presă susţinută împreună cu liderul Milorad Dodik din Bosnia, şeful diplomaţiei ungare a declarat, ca răspuns la adoptarea în urmă cu o zi a Pactului UE privind migraţia şi azilul, că poziţia Ungariei în această privinţă este una „definitivă şi de neschimbat”, întrucât un referendum a decis în acest fel.

Potrivit ministrului Péter Szijjártó, în cadrul acestui referendum, poporul maghiar a spus că „imigranţii ilegali nu pot intra în Ungaria, Ungaria nu este dispusă să aplice niciun mecanism de distribuire şi nicio cotă, oricum s-ar numi aceste lucruri”.

Pactul privind migrația, aprobat de Parlamentul European în luna februarie a.c.,  vizează, printre altele, solidaritatea și responsabilitatea statelor membre pentru preluarea migranților, reguli pentru gestionarea situațiilor de criză, dar și respectarea unor standarde de primire a migranților, după cum a relatat RostOnline.

Consiliul UE a adoptat, marți, acest document și a informat că statele membre trebuie să pună în practică prevederile privind migrația în cel mult doi ani.

Reamintim că Pactul privind migrația și azilul este format din cinci acte legislative.

Solidaritate și responsabilitate

Pentru a ajuta țările Uniunii aflate sub presiunea fluxurilor de migranți, restul statelor vor putea să contribuie prin transferul de solicitanți de azil sau beneficiari de protecție internațională pe teritoriul lor, prin contribuții financiare sau prin sprijin operațional și tehnic. Vor fi actualizate și criteriile potrivit cărora se stabilește statul membru responsabil de examinarea cererilor de protecție internațională (așa-numitul „Regulament Dublin”).

Gestionarea situațiilor de criză

Regulamentul privind situațiile de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție în situațiile în care sosirile cresc brusc. Astfel, țările Uniunii care se confruntă cu un număr excepțional de persoane care sosesc din țări terțe se pot baza pe solidaritatea și sprijinul celorlalte țări.

Proceduri de azil mai rapide

La nivelul întregii Uniuni se va stabili o nouă procedură comună de acordare și retragere a protecției internaționale. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să se facă mai rapid în viitor, cu termene-limită mai scurte pentru solicitările nefondate sau inadmisibile.

Primirea solicitanților de azil

Statele membre vor trebui să le asigure solicitanților de azil standarde de primire echivalente în ceea ce privește, de exemplu, condițiile de locuit, educația și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze cel târziu la șase luni după depunerea cererii. Condițiile de detenție și restrângerea dreptului la liberă circulație vor fi reglementate, pentru a-i descuraja pe solicitanți să se mute dintr-o țară a Uniunii în alta.

Pe același subiect:

Pactul UE privind migrația și azilul, la un pas de votul final în Parlamentul European

Unanimitate în UE privind reforma în domeniul migrației. Solidaritate OBLIGATORIE între statele membre, în anumite situații, pentru preluarea migranților


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost