Solidaritate obligatorie! Statele membre au la dispoziție cel mult doi ani pentru a aplica Pactul UE privind migrația

Statele membre au la dispoziție cel mult doi ani pentru a aplica prevederile Pactului UE privind azilul și migrația, după ce documentul a fost aprobat, marți, de Consiliul Uniunii Europene.

Pactul privind migrația, aprobat de Parlamentul European în luna februarie a.c.,  vizează, printre altele, solidaritatea și responsabilitatea statelor membre pentru preluarea migranților, reguli pentru gestionarea situațiilor de criză, dar și respectarea unor standarde de primire a migranților, după cum a relatat RostOnline.

Consiliul UE a adoptat, marți, acest document și a informat că statele membre trebuie să pună în practică prevederile privind migrația în cel mult doi ani.

Totodată, Comisia Europeană va prezenta în curând un plan comun de implementare pentru „a oferi asistență statelor membre în acest proces”.

Reamintim că Pactul privind migrația și azilul este format din cinci acte legislative.

Solidaritate și responsabilitate

Pentru a ajuta țările Uniunii aflate sub presiunea fluxurilor de migranți, restul statelor vor putea să contribuie prin transferul de solicitanți de azil sau beneficiari de protecție internațională pe teritoriul lor, prin contribuții financiare sau prin sprijin operațional și tehnic. Vor fi actualizate și criteriile potrivit cărora se stabilește statul membru responsabil de examinarea cererilor de protecție internațională (așa-numitul „Regulament Dublin”).

Gestionarea situațiilor de criză

Regulamentul privind situațiile de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție în situațiile în care sosirile cresc brusc. Astfel, țările Uniunii care se confruntă cu un număr excepțional de persoane care sosesc din țări terțe se pot baza pe solidaritatea și sprijinul celorlalte țări.

Proceduri de azil mai rapide

La nivelul întregii Uniuni se va stabili o nouă procedură comună de acordare și retragere a protecției internaționale. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să se facă mai rapid în viitor, cu termene-limită mai scurte pentru solicitările nefondate sau inadmisibile.

Primirea solicitanților de azil

Statele membre vor trebui să le asigure solicitanților de azil standarde de primire echivalente în ceea ce privește, de exemplu, condițiile de locuit, educația și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze cel târziu la șase luni după depunerea cererii. Condițiile de detenție și restrângerea dreptului la liberă circulație vor fi reglementate, pentru a-i descuraja pe solicitanți să se mute dintr-o țară a Uniunii în alta.

Pe același subiect:

Pactul UE privind migrația și azilul, la un pas de votul final în Parlamentul European

Unanimitate în UE privind reforma în domeniul migrației. Solidaritate OBLIGATORIE între statele membre, în anumite situații, pentru preluarea migranților

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Solidaritate obligatorie! Statele membre au la dispoziție cel mult doi ani pentru a aplica Pactul UE privind migrația”

  1. ” ….statele membre trebuie să pună în practică prevederile privind migrația „.
    De unde se vede cu ochiul liber, chiar și de către cel mai nătîng dintre noi, că nu există nici un fel de suveranitate în cadrul UE, contrar afirmațiilor și promisiunilor celor ce vor cu tot dinadinsul să ne facă să credem contrariul, numai și numai în scopuri electorale, votanții trebuind cu orice preț să nu fie scăpați din lesă !
    Pentru a asigura perpetuarea aceluiași sistem de opresiune și control politico-polițienesc denumit pompos și mincinos ” democrație „.

Comentariile sunt închise.