Primarul progresist al Varșoviei INTERZICE simbolurile religioase și obligă angajații să folosească limbajul ideologiei de gen

Primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a semnat o ordonanță privind standardele de tratament egal în primăria capitalei poloneze. Acesta este un document intern și se aplică persoanelor care lucrează la primărie.

Acesta specifică, printre altele, interdicția de a afișa simboluri religioase pe birouri sau pereți și obligă angajații să folosească limbajul egalității. Documentul introduce „Standarde de tratament egal în Primăria Varșovia”.

Ele provin din politica de diversitate socială a orașului, pe care consilierii capitalei au adoptat-o în octombrie 2022.

„Aceste standarde vor consolida eforturile de promovare a șanselor egale și a accesului egal la serviciile și resursele orașului pentru toți locuitorii Varșoviei”, scrie în ordonanța din 8 mai 2024. Standardele adoptate includ și cele referitoare la neutralitatea religioasă. „În clădirile de birouri accesibile celor din afară și în timpul evenimentelor organizate de primărie nu sunt afișate simboluri legate de o anumită religie sau confesiune (de exemplu, pe pereți, pe birouri)”.

Ordonanța nu se aplică simbolurilor religioase purtate de angajați, de exemplu medalioane, cruci sau tatuaje.

S-a pus mare accent pe utilizarea limbajului egalității, adică a unui limbaj care „recunoaște și ia în considerare diversitatea socială”. O persoană care lucrează într-un birou ar trebui să țină cont de solicitările persoanelor care doresc să fie adresate într-un mod anume. „În cazul unei persoane transgender a cărei înfățișare poate diferi de ideile stereotipe legate de genul înregistrat în documentele oficiale, adresați-vă acesteia cu numele sau pronumele de gen pe care le indică”, se arată în document. Există și recomandări care ar trebui aplicate persoanelor non-binare. „Deși trebuie să furnizeze date în formulare oficiale în conformitate cu documentele pe care le folosesc, nu există niciun motiv pentru care, în comunicarea directă cu ei, să nu putem folosi formulare cu care se simt confortabil, chiar dacă sunt nestandardizate”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost