Joi, 16 mai, se împlinesc 126 de ani de la nașterea părintelui Liviu Galaction Munteanu, mărturisitor în temnițele comuniste și propus spre canonizare, anunță Basilica.ro.
Preotul Liviu Galaction Munteanu într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu.
A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi. În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.
În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.
A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.
În urma analizării vieții sale, precum și a evlaviei credincioșilor față de acest mărturisitor, Mitropolia Clujului a propus Sfântului Sinod, în 2021, canonizarea preotului Liviu Galaction Munteanu. Dacă la viitoarele ședințe sinodale se va aproba canonizarea, sfințenia preotului Galaction va fi proclamată festiv în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, notează sursa citată.
- Guvernul a aprobat două proiecte MApN privind controlul spațiului aerian național și desfășurarea operațiilor militare pe timp de PACE - 13 decembrie 2024
- Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa este noul stareț al Mănăstirii Nicula - 12 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Cer membrilor CNA să înceteze acțiunile de intimidare a jurnaliștilor care îndrăznesc să critice actuala putere - 12 decembrie 2024