Ia românească, folosită de celebrul brand Louis Vuitton în noua colecție 2024. Comunitatea „La blouse roumaine” solicită recunoașterea originii. Paula Seling s-a alăturat campaniei

Comunitatea „La blouse roumaine” a semnalat, duminică, că celebrul brand Louis Vuitton utilizează o cămașă tradițională românească din zona Mărginimea Sibiului fără să menționeze originea și fără să aibă acordul păstrătorilor de zestre culturală.

Din acest motiv, „La blouse roumaine” a lansat campania „Give Credit” (A da recunoaștere), prin care se solicită brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii.

Iată mesajul transmis de comunitatea „La blouse roumaine”:

„Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie „Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime in noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală.

Ce avem de făcut:

– adăugați fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri

– cereți brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii

– dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa [email protected].

Respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre!

Vă mulțumim! Împreună reușim!”

Artista Paula Seling a reacționat imediat la acest apel și a postat o fotografie în care poartă un costum tradițional românesc din comuna Sadu, județul Sibiu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost