România își adaptează legislația pentru a accesa finanțări de la guvernul SUA și împrumuturi garantate de Washington, pentru proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și cecuritate națională,anunță Calea Europeană.
În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează că pentru asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare este necesară identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.
În document este menționată suma de 4 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi directe și până la 8 de miliarde de dolari prin împrumuturi de pe piețele financiare, garantate de către guvernul SUA.
„În contextul derulării cu Guvernul SUA a unor programe de înzestrare cu impact semnificativ asupra dezvoltării capabilităţilor militare, coroborat cu situaţia actuală de securitate regională, reprezentaţii Guvernului SUA au informat partea română cu privire la posibilitatea accesării de fonduri, în condiţii avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) pentru finanţarea unor contracte de achiziţii în scop militar încheiate cu departamente/agenţii coordonate de către Departamentul Apărării din SUA. În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri la dispoziţie de până la 4 miliarde USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de către Guvernul SUA. Disponibilitatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program”, se spune în document.
Este probabil ca aceste fonduri să fie întrebuințate pentru ca România să demareze achiziția de avioane de luptă F-35, notează sursa citată.
România se așteaptă să semneze un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 de ultimă generație încă din toamna acestui an, după cum a declarat ministrul apărării Angel Tîlvăr pe 16 iulie.
Reamintim că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat, toamna trecută, aprobarea Parlamentului pentru o achiziție militară record constând în avioane multirol americane de generația a V-a F-35 ce urmează a fi cumpărate de la Statele Unite, printr-un acord „Guvern la Guvern”, în cadrul programului Foreign Military Sales al Pentagonului, după cum a relatat RostOnline.
- Curtea Constituțională anunță, luni, decizia privind primul tur al alegerilor prezidențiale din România - 2 decembrie 2024
- UPDATE/ Alegeri parlamentare 2024/ Exit-poll Sociopol: PSD 26 %, urmat de AUR 20 % - 1 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): E rândul nostru să marcăm 1 decembrie 2024 ca pe o zi istorică. Ziua dreptății pentru Romania! - 1 decembrie 2024
Mi se pare mie sau sîntem pe cale de a deveni un stat militarizat ? Impotriva cui este el militarizat ? Despre ce urgență militară este vorba ?
Iar apoi, cine va rambursa aceste sume de care nimeni nu are în fapt nevoie ? Este doar pentru a face industria de armament să trăiască și să prospere, în vreme ce noi, poporul, ne ducem la fund tot mai mult ?
Chiar dacă știm că banii actuali sînt doar FIAT, adică inexistenti, faptul că taxele și alte forme de sustragere vor fi din ce în ce mai accentuate – lasindu-ne în lipsuri din ce în ce mai marcate – este demn de toată atenția și preocuparea noastră.
Cît timp vom mai juca la ruletă viitorul copiilor noștri ? Pînă cînd ?
Se cuvine că cine se împrumută acela se numește datornic, și el este cel ce trebuie să dea datoria înapoi, fără a semna în numele nostru sau al țării , fără a avea vreun drept pentru aceasta , căci noi nu am dat drept de semnătură în numele noastre proprii nimănui pînă acum, din cîte știu eu !