Comisia Europeană (CE) a lansat un apel de proiecte în valoare de 5 milioane de euro pentru consolidarea rețelei europene de verificatori de fapte (fact-checkers).
Măsura este în conformitate cu recomandările Ursulei von der Leyen, care a avut inițiativa privind „Scutul pentru democrația europeană”.
Apelul de proiecte a fost lansat la 1 aprilie 2025, dar anunțul referitor la această finanțare a fost făcut vineri, 6 iunie 2025, de Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM).
Potrivit ANCOM, „verificatorii de fapte sunt persoane sau organizații specializate în evaluarea acurateței informațiilor publice, în special a declarațiilor politicienilor, știrilor virale, articolelor din presă și a conținutului de pe rețelele sociale.”
ANCOM nu este singura instituție din România angrenată la nivel național pentru implementarea scutului european pentru democrație.
La sfârșitul lunii mai a.c., și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a anunțat că a accesat o finanțare europeană de 20 de milioane de euro pentru o autoritate digitală, „complet echipată tehnologic pentru a supraveghea și a interveni în timp real asupra conținutului audiovizual, în special în spațiul online”.
Așa cum am avertizat și la momentul acela, sub pretextul apărării societății împotriva dezinformării, autoritățile statului consolidează instrumente de control total și de îngrădire a libertății de exprimare.

- Rata de promovare a examenului de bacalaureat, cu 14 puncte procentuale mai mică în mediul rural decât în urban - 21 iunie 2025
- Consiliul UE constată că România nu a luat măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Venituri suplimentare din taxe și controlul cheltuielilor, printre solicitările EcoFin - 21 iunie 2025
- UPDATE/ Ilie Bolojan, desemnat premier. Președintele Nicușor Dan: Este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român - 20 iunie 2025