Auziţi, domnu’ Băsescu? Demisia, vă rog…

Basescu Ponta

„Băsescu a fost obligat să înghită porcul. Întreg.” Asta auzim pe toate posturile TV. Sau lamentări ARD-iste: „de ce s-o fi apucat să vorbească?”. Comentatori: „Băsescu este rupt de realitate, susţinătorii lui chiar au crezut că are ceva în tolbă”, etc. „Să-l fi numit pe Ponta şi apoi să demisioneze, ca un om cu coloană vertebrală, sau să nu fi zis ce a zis de Ponta.” (Dan Diaconescu). Şi alte aberaţii. Ca şi cum preşedintele Traian Băsescu ar fi vreun prostănac ramolit, care nu mai înţelege mersul lucrurilor. Nici pe departe. A zis ce a zis în cunoştinţă de cauză, cu sânge rece şi cinism, ştiind foarte bine ce face. Băsescu ştia că USL va câştiga majoritatea absolută. Tot discursul zoo, cu broasca, porcul şi pisica nu era pentru noi, ci strict pentru Ponta. O formă de şantaj – „hai să ne înţelegem – lasă-mă să-mi termin mandatul, renunţă la suspendarea lui Voiculescu, depărtează-te de el, că altfel nu te numesc premier şi băgăm iarăşi ţara în criză. Ştii că am susţinere din afară să rămân până în 2014, aşa cum ai şi tu ca să fii desemnat prim ministru. Ştii că ni se impune să colaborăm/coabităm.” Dar, ca să aibă o oarece garanţie, Băsescu i-a chemat la Cotroceni pe seară pe Ponta şi Crin şi i-a pus să semneze că vor respecta cu toţii Constituţia şi legile – că aşa li s-ar cere din afară, unde Bruxellezii, ca să ierte România pentru astă-vară, vor ca Bucureştii să demonstreze că (în premieră după 1989) se poate coabita.

Apoi, tov. Băsescu şi-a luat frumos xeroxurile la document şi le-a împărţit pe la oficialii europeni, având grijă ca presa română să vadă (Barosso, Hollande, Schulz), să înregistreze şi să se intereseze despre ce este vorba. Informaţia a ieşit până la urmă din gura adormitului Crin, care a lăsat porumbelul să plece în media. Ponta a recunoscut şi el. Acum ştie toată lumea, că Băsescu şi-a atins scopul şi şi-a asigurat mandatul. Nu mai are nevoie de PDL (ARD), care, oricum, este pe făraş. S-a şi dezis de ei (pe moment, însă, şi doar formal, de ochii USL), ieri, la Cotroceni: „trebuie să colaborez cu majoritatea parlamentară, pentru proiectele României”. De ce au semnat liderii USL (bine, nu şi ăla micu’, care n-a ieşit din cuvântul lu’ tataie), deşi se bucură de o majoritate zdrobitoare? Din cauza Bruxelles-ului, a Washington-ului, dar şi a Comisiei de la Veneţia, al cărei raport, urmare a vizitei de acum trei luni, în România, sună tare rău pentru USL (şi ar fi fost mare tam-tam în presă, în mod normal, dar acum, că s-a semnat „coabitarea”, nu mai contează).

Preşedintelui i-a ieşit. Nu şi cu UDMR. Cooptarea UDMR la guvernare a fost, probabil, un element de siguranţă pentru a obţine sprijinul lui Barosso et Co. Ponta a fost de acord. PNL (adică Dan Voiculescu, PC şi Antenele), nu, pentru că a(u) sesizat capcana. Fiindcă, în stilul domnului Băsescu, era şi o micuţă capcană. Cooptarea UDMR se făcea cu ceva ceartă şi deziluziona electoratul USL. Dar nici aşa nu este rău: UDMR rămâne în opoziţie, alături de PDL et Co, ca nucleu pentru… Să vedem pentru ce… Ciobanul karatist ne-a informat că „poporul” a pus presiune pe politicienii USL, care au renunţat să mai ia maghiarii la guvernare. Să-l credem? Drept este, că dânsul vede clar, nu-i „joacă ochii în cap”, ca lui „Unguent” (cum îi zice el). Şi asta pentru că privirea lui urmăreşte atent vârful limbii sale, adânc înfiptă în dosul puturos al Varanului Securist (specie, sperăm, pe cale de dispariţie). Astfel, dibuind doar „umbra” lucrurilor exterioare, lui i se pare că zăreşte, în întunericul „peşterii”, poporul român, în locul figurii şmechere a motanului antenist Felix, înfipt cu toate ghiarele în faţa buhăită de somn a lui Căcărău (de la nume i se trage, cu somnul, că se ştie – crinii te pot adormi de tot) – noroc cu Ponta, că-l apără ochelarii. Da’, acuma, n-om să-i cerem lui bade-ciobănaşul prea multe, că nu-i el Platon, ci doar un frustrat lăudăros a cărui singură calificare este folosirea nepotrivită a polonicului la măsuţa proprie şi la ceas de seară.

Traian Băsescu ştie că, economico-social, lucrurile o vor lua la vale şi Ponta nu va face faţă. Aşa că îl aşteaptă la cotitură. Mai întâi va prelua majoritatea deputaţilor PPDD. DanD şi-a îndeplinit misiunea şi se retrage în Laponia, sau la OTV, aşa că partidul, condus de o ilustră necunoscută, se va disipa. Băsescu a „creat” demult acest partid, cu scopul de a trage o parte radicală a electoratului, din braţele USL. Când USL o va scrânti, electoratul PPDD va fi mai puţin reticent să se apropie (alături de aleşii săi) de PPDD. Iar dacă lucrurile vor merge rău tare, trădători din USL se găsesc întotdeauna. S-ar forma o nouă majoritate, repetându-se în sens invers situaţia din primăvara 2012 şi dl. Ponta va putea fi demis şi înlocuit cu MRU. Aşa, Băsescu îşi va încheia mandatul „en fanfare” şi răzbunat.

Desigur, Ponta nu este prost, ştie şi el cum merg lucrurile, aşa că a avut grijă să decidă absorbţia UNPR şi să-l ungă pe veşnicul „trădător” (permanent reevaluat) Oprea cu un post de vicepremier (se pare, deci, că vom avea un vicepremier ospătar şi doi penali – la mai mare!). Dar de ce mă mir, având în vedere ce parlamentari avem. Este una, fostă „jurnalistă” (în închipuirea ei), mai proastă ca o scândură, care a înghiţit r…t cu toptanul şi nu numai (da’ altceva nu pot să spun, că mă amendează B.N.R.-ul) ani de zile (să nu vă gândiţi cumva la distinsa doamnă care strâmbă Firele din zona geografică a lui Oprişan, că NU este ea).

Înţelegem totul, foarte bine, domnule preşedinte. Că nu suntem nici noi proşti. Şi totuşi ne-a cam ajuns până în gât de politica asta zisă „dâmboviţeană” (ca şi cum Dâmboviţa ar avea vreo vină), în care totul este permis şi nimic nu se respectă, ne-am săturat de lipsă de cuvânt şi de onoare, de deziceri şi răstălmăciri, ne-am săturat să fim minţiţi şi dispreţuiţi. Ne-am săturat ca cel care reprezintă şi este simbolul statului român să se complacă în jocuri politice oportuniste. Deci, cele „5 minute” nu au reprezentat o greşeală conjuncturală, ci fac parte dintr-un (prost) obicei. Un asemenea comportament nu este demn de un şef de stat, de un militar, sau de un comandant de navă. Această politică de rahat, în care te bălăcăreşti în public şi îşi strângi mâinile pe la spate, ne întoarce stomacul pe dos. Nu vrem să ne vedem preşedintele înghiţind pe nerăsuflate porci mitomani şi plagiatori. Dacă l-aţi numit „mincinos” pe Ponta (şi Dumnezeu ştie că minte zdravăn!), dumneavoastră cum puteţi fi numit? Dacă dvs. acţionaţi aşa, ce exemplu daţi clasei politice şi poporului? Cum să nu fie votat Dan Diaconescu, un impostor în ale politicii? La ce să ne aşteptăm de acum? Că veţi cauţiona inclusiv miniştri penali? Cât nu este prea târziu, domnule preşedinte, demisionaţi! V-o cere un om care, de fiecare dată a votat (sau n-a votat, dacă este vorba de vara asta) în chenarul cu numele dumneavoastră.

Mihail Albișteanu

About Mihail Albișteanu

Profesor, publicist, vicepreşedinte al Asociaţiei “Rost”.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost