CONCURS DE JURNALISM (15 martie – 15 mai 2013)

Premiile “Gabriel Constantinescu”

Asociaţia “Rost” organizează prima ediţie a Premiilor “Gabriel Constantinescu” pentru jurnalism de opinie, în perioada 15 martie – 15 mai 2013.

Concursul este primul de acest fel în România. Niciodată nu a mai fost făcut un concurs exclusiv pentru texte de opinie şi nici pe tema Dreptei.

Am hotărît ca Premiile să poarte numele lui Gabriel Constantinescu, pentru că acesta a fost o personalitate reper a Dreptei creştine culturale de la noi.

Născut în 1921, fiu al scriitorului sibian Paul Constant (1895-1981), Gabriel Constantinescu a fost ofiţer în vechea armată regală a României şi a trecut prin toate „vămile” odioasei istorii a secolului XX: frontul de Răsărit, prizonieratul la ruşi, temniţele comuniste din România şi domiciliul obligatoriu în Bărăgan, marginalizarea socio-profesională (după întoarcerea la Sibiu din 1962, a lucrat ani de zile la încărcat ciment!) şi permanentele hărţuieli ale Securităţii de pînă în 1989.

În ianuarie 1990 a întemeiat la Sibiu revista Puncte cardinale, care a apărut fără întrerupere timp de 20 ani şi al cărei director a fost pînă cînd s-a mutat la cele veşinice, la 6 martie 2010.

Pentru Gabriel Constantinescu Dreapta nu este o simplă opţiune politică, ci în primul rînd o bună aşezare în existenţă. O Dreaptă românească autentică şi cu adevărat primenitoare nu va căpăta contur şi consistenţă decît atunci cînd, urmînd modelul uman întruchipat de un Gabriel Constantinescu şi de cei din aceeaşi plămadă, va şti să se ridice jertfelnic de la ideologie la asumare existenţială.

concurs 1

Temă

Articolele trebuie să abordeze tema Dreptei, dar subiectele sînt la libera alegere a participanţilor (evenimente recente, elemente doctrinare, istorie etc).

 

Participanţi

Sînt invitaţi să participe toţi cei care consideră că au talent, pricepere şi ceva de spus despre Dreapta, fără nici o condiţie legată de vîrstă, experienţă în presă, profesie, ocupaţie etc.

Fiecare participant poate intra în concurs cu cel mult trei texte.

 

Articole

Speciile publicistice admise în concurs sînt: eseul, analiza şi comentariul.

Textele trimise pentru concurs trebuie scrise exclusiv pentru www.rostonline.ro. Nu se admite apariţia lor în alte publicaţii (pe hîrtie sau online), site-uri sau bloguri în timpul perioadei de concurs. Încălcarea acestei reguli atrage după sine eliminarea din concurs.

Textele trebuie să aibă minimum 5.000 şi maximum 20.000 de semne (cu spaţii).

Textele vor fi trimise pe adresa [email protected], începînd cu data de 15 martie 2013. Articolele eligibile pentru concurs vor fi publicate pe site-ul www.rostonline.ro, pe măsură ce vor fi primite de juriu şi vor avea avizul acestuia. Înscrierile în concurs se fac pînă pe 15 mai 2013 inclusiv, prin trimiterea pe e-mail a textului, însoţit de prezentarea autorului.

Asociaţia “Rost” îşi rezervă dreptul de a utiliza articolele înscrise în concurs pentru a realiza materiale publicitare şi în media, precum şi de a le reproduce, sub orice formă, pentru promovarea Premiilor “Gabriel Constantinescu” şi a ideilor Dreptei.

 

Înscriere

Fiecare articol trebuie trimis individual, însoţit de o prezentare a autorului (nume, prenume, vîrstă, domiciliu, seria şi numărul C.I., profesie, ocupaţie, loc de muncă, volume publicate [dacă este cazul] şi fotografie).

După ce trimit articolul, participanţii vor primi un e-mail de confirmare. Numai din acest moment, aceştia sînt consideraţi ca fiind participanţi la concurs. Nu se vor trimite e-mailuri de confirmare a eligibilităţii articolelor înscrise în concurs.

 

Criterii de evaluare

Membrii juriului vor evalua articolele în baza următoarelor criterii:

• utilitatea şi relevanţa conţinutului pentru publicul interesat de Dreapta

• capacitatea de a capta şi de a susţine interesul cititorului

• originalitate (alegerea subiectului, tratarea subiectului, poziţia adoptată etc.)

• capacitatea de documentare

• calitatea redactării: limbaj, lizibilitate şi structură

 

Juriul

Juriul este alcătuit din Răzvan Codrescu (preşedinte), Dan Stanca, Sorin Lavric, Cristi Pantelimon şi Claudiu Târziu.

Jurizarea se va face pînă la 31 mai a.c.

 

Desemnarea câştigătorilor

Lista cu cei nominalizaţi la Premiile “Gabriel Constantinescu” va fi făcută publică la 31 mai a.c., pe site-ul www.rostonline.ro.

Premierea se va face în cadrul unui eveniment special pe 4 iunie a.c.

 

Premii

Pentru fiecare categorie (eseu, analiză şi comentariu) se va acorda cîte un premiu în valoare de 300 de euro.

De asemenea, se va acorda şi un premiu de popularitate, în valoare de 300 de euro, textului care va primi cele mai multe like-uri pe Facebook (toate textele sînt postate automat pe pagina de Facebook a Rost).

Textele premiate şi cele nominalizate vor apărea într-un volum (tipărit) despre Dreapta, pînă la sfîrşitul acestui an.

 

Declaraţie de confidenţialitate

Datele personale ale concurenţilor vor fi înregistrate şi procesate doar pentru a asigura gestionarea candidaturilor. Aceste informaţii sînt tratate în conformitate cu legislaţia privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Datele sînt înregistrate şi păstrate cît este necesar, în contextul participării la concurs.

Numele, profesia, ocupaţia şi eventualele lucrări publicate de concurenţi vor fi făcute publice într-o scurtă prezentare care va însoţi articolul publicat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „CONCURS DE JURNALISM (15 martie – 15 mai 2013)”

  1. Buna ziua!
    Am aflat despre concursul dumneavoastra de pe pagina de Facebook a domnului Mircea Radu si ma intereseaza foarte mult doar ca as dori, daca se poate, sa dati un exemplu de cum ar trebui sa fie un eseu de exemplu…nu ca nu as sti cum se face un eseu, dar m-ar interesa continutul, pentru a-mi putea face o idee! Cred ca sunt mai multi doritori de a participa la concurs, dar care au nevoie de un exemplu!
    Multumesc mult!

Comentariile sunt închise.