De ce este familia în declin

Statisticile arată că, an de an, familia pierde teren, atît în Vest, cît şi în Est. Căsătoriile sînt mai puţine, iar numărul divorţurilor creşte. Foarte multe cupluri preferă traiul împreună fără formalităţi, pentru a uşura despărţirea. Natalitatea scade şi ea. *

În opinia mea, cuplurile nu mai rezistă astăzi pentru că majoritatea oamenilor au ieşit din logica tradiţională, care era bazată pe învăţătura creştină. Femeia respecta bărbatul şi de aceea i se supunea, iar bărbatul o iubea, cu spirit de jertfă. Rolurile erau complementare, iar perechile în armonie. Căci spune Sfîntul Apostol Pavel, în Scrisoarea către Efeseni:  “Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul. Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea…”.

Acum, femeia nu mai respectă bărbatul, din multe pricini (dintre care unele de care se face vinovat exclusiv bărbatul), iar bărbatul nu mai iubeşte femeia (tot din mai multe motive, dar în principal pentru că nu se mai poate încrede în ea)**.

Femeia vede în bărbat numai orizontala, latura lui utilă, ignorînd verticala, latura lui spirituală. Bărbatul vede în femeie doar un obiect sexual, care se uzează, de care se plictiseşte sau care poate trece de la un bărbat la altul.

Războiul cultural, care a dus la schimbarea mentalităţilor şi a regulilor sociale, se pare că a fost cîştigat, cel puţin în cazul familiei, de adversarii Tradiţiei, de neomarxişti, într-o mare parte a lumii.

* Vedeţi aici un top al ţărilor cu cea mai mare rată a divorţurilor.

** Nota bene: Respectul nu exclude iubirea, după cum iubirea nu exclude respectul, ci dimpotrivă aceste sentimente sînt legate.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „De ce este familia în declin”

 1. >În opinia mea, cuplurile nu mai rezistă astăzi pentru că majoritatea
  >oamenilor au ieşit din logica tradiţională, care era bazată pe învăţătura
  >creştină

  Familia traditionala a fost abolita brutal de revolutia de la 1789, dar nu pe fata. Lumea catolica traditionala, se baza pe Codul de legi elaborat pe vremea imparatului Teodosie cel Mare; cea ortodoxa pe vremea Sf Iustinian cel Mare (Pravila bisericeasca).
  Legislatia moderna le-a abolit treptat.
  La noi, Pravila bisericeasca a fost inlocuita de Regulamentele organice (1830), apoi codul civil al lui A I Cuza (Legislatia lui Napoleon B).

  Cultura a luat-o inainte; reprezentariva pt sec al XIX lea cartea lui Flaubert, Madam Bovary – http://en.wikipedia.org/wiki/Madame_Bovary
  Teatrul, cinematografia, TV + distributia – conduse in principii monopoliste, de peste ocean au ortavit sufletele.

  Sf Cosma al Etoliei a profetit acum 300 de ani: va veni vremea cand diavolul va intra in casele oamenilor printr-o cutie iar coarnele le va tine pe acoperis.
  Fericit barbatul care n-a mers in sfatul necredinciosilor (in particular la tv) ps 1.1.

  Daca ochiul tau te sminteste, scate-l pt ca este mai bine sa intrii in voara vesnica…

  PS: In topul tarilor cu cele mai multe divorturi se situeaza, multe din tarile cele mai dezvoltate economic; mai integrate in valorile civilizatiei ‘occidentale’…

 2. Familia e in declin si pentru ca tot mai putini au curajul asumarii responsabilitatii pentru intemeierea si mentinerea unei familii, pare mai usor sa fii de capul tau, sa nu dai socoteala nimanui si sa gusti din „mierea” placerilor fara a purta crucea indatoririlor

Comentariile sunt închise.