Comisarii pentru „legea memoriei” au început vînătoarea de fascişti. Cu Vulcănescu şi Crainic

Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR), a început „vînătoarea de fascişti”, pe baza Legii 217/2015, abia publicată în Monitorul Oficial.

Legea cu pricina, vă reamintesc, interzice organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvîrșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Iată ce a declarat Florian într-o conferinţă presă şi consemnat de AGERPRES: „Nu este o lege a cenzurii, nu împiedică discuția despre anumite creații ale unor autori care în perioada interbelică au fost simpatizanți sau chiar membri ai Mișcării Legionare, ci este una sincronizată cu celelalte legi care s-au dat în alte țări membre ale UE, unde s-a considerat că pericolul fascist reprezintă un risc astăzi. Avem o datorie etică de a promova memoria victimelor Holocaustului. (…) Nu poți să promovezi în spațiul public o simbolistică legată de fascism și în același timp să promovezi memoria victimelor. Sînt două lucruri în contradicție. Această lege interzice cultul unor persoane care s-au făcut vinovate de apartenență la Mișcarea Legionară și au fost condamnate” [sublinierea mea, C.T.].

De ce a fost nevoie de această lege, cînd fostul şef al SRI, George Maior, şi liderul Comunităţii Evreieşti din România, Aurel Vainer, au afirmat public că nivelul antisemitismului la noi este foarte redus, de neluat în seamă?

Florian a spus că există în spațiul public românesc simboluri care fac referire la persoane care au fost condamnate pentru crime de război și cărora li se promovează o imagine pozitivă. Şi a numit primii „criminali de război” care trebuie raşi din memoria publică.

Nichifor Crainic are placă pusă de Academia Română cu aprobarea Primăriei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a făcut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcănescu în sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe și condamnat pentru crime de război în baza Legii 312/1945 cu modificările ulterioare. Menționez că legile în baza cărora au fost condamnați în procesele după Al Doilea Război Mondial sînt și azi în vigoare, iar deciziile definitive sînt și astăzi valabile. Toți cei care le pun în discuție minimalizează o legislație care a fost recunoscută de către trupele Aliate — SUA, URSS, Marea Britanie — împotriva Germaniei naziste, deci verdictele date în 1945 și după sînt perfect legale și astăzi și trebuie să ținem seama de ele”, a adăugat acesta.

Deci, după Florian, două personalităţi interbelice uriaşe trebuie puse la index pe seama condamnărilor dictate de o justiţie subordonată regimului comunist. În opinia şefului INSHR, deciziile unor instanţe judecătoreşti  dintr-un stat totalitar, date împotriva unor adversari politici, sînt perfect valide. Alexandru Florian pretinde că justiţia comunistă a fost una corectă, imparţială şi care a operat pe baza unor legi recunoscute internaţional. Condamnarea de către statul român a regimului comunist, ca pe unul criminal şi ilegitim, nu valorează pentru Florian şi ai săi ciraci nici cît o ceapă degerată. Ca şi tatăl său, mare ideolog comunist, el identifică principalii duşmani în „reacţionari”, adică în oamenii de dreapta, fie ei legionari sau nu (ăstora din urmă le găseşte alte vini, precum lui Crainic şi Vulcănescu). Cu alte cuvinte, elita interbelică românească, eroii rezistenţei anticomuniste, care se întîmplă să fi fost legionari, ori doar condamnaţi de justiţia comunistă, şi sfinţii închisorilor comuniste sînt trecuţi din nou prin malaxorul de partid şi de stat, pentru a-i preface în ţărîna din care s-au încăpăţînat să renască după decembrie 1989. Şi asta se face într-un stat care se pretinde de drept, membru al UE, cu ajutorul tuturor partidelor, care se pretind democratice şi româneşti (vă reamintesc că legea 217 a fost votată fără nici un vot împotrivă în ambele Camere), sub ochii jandarmului mondial al democraţiei, SUA.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


10 comentarii la „Comisarii pentru „legea memoriei” au început vînătoarea de fascişti. Cu Vulcănescu şi Crainic”

 1. aceasta lege este O RUSINE NATIONALA !
  Mai rusinos este faptul ca NICIO televiziune nu a avut curajul sa dezbata subiectul !
  Ce a facut BOR ? Tacerea este un rasuns ?
  Inteleg ca din punct de vedere economic si politic suntem COTROPITI , dar sa ne fure si istoria ?
  Ce fel de cetateni suntem ?
  Trist, foarte trist.
  Ne meritam soarta !

 2. Scrisoare de la Chisinau, cu destinatia Bucuresti, Cotroceni.
  Spuneti-mi, unde sa ma autodenunt.
  Ca un iubitor de Neam si Tara.
  Ca unul, care se respecta ca Roman.
  Ca un Roman ce-i are-n suflet pe bunul Dumnezeu si Maresalul!!
  Daca si asta e o CRIMA?!!
  Spuneti-mi, unde sa ma autodenunt.
  Totuna,sunt batrain si trebue sa mor.
  Daca asa e Legea Voastra !!
  Sa mor intemnitat, pentru Neam, bunul Dumnezeu si Maresalul meu!!

 3. rusine,rusine si lasitate,lasitate…!Dle Iohanis m-ai dezamagit enorm.Crin,sluga ticaloasa,mai sunt iste socoteli si inlumea de dincolo…

 4. Dar acele „legi antifasciste” din 1945 au läsat Miscarea legionarä in pace. Nu au condamnat-o. Pentru cä in acele vremuri legionarii erau aliati ai americanilor care au parasutat legionari prin anii 1950 ca sä lupte contra comunistilor. In acel timp evreii erau la conducerea Romaniei: mari comunisti ca Walter Neuländer, Silviu Brucan, Ana Pauker etc.
  De ce acum americanii fac tot ce le dicteazä evreii?

 5. cine este al florian?nu am auzit!am auzit de vulcanescu,de antonescu(pe care bunicul il venera),nu am auzit de al florian!am citit jurnalul lui simon wiesenhal(iarasi nu stiu cine este elie wiesel,si nici nu ma intereseaza)si mi-am facut o idee despre perioada respectiva!am o intrebare:pana cand ???

 6. Priviti fotgrafia acestui Al.Florian si veti vedea TOATA ra viscerala cu care ii priveste pe romani, pe care i vrea distrusi, cotropiti de ei, „cei alesi”. Trebuie sa ne retragem din nou in paduri ca sa strigam ca suntem patrioti, ca ne iubim Tara, Neamul? De ce trebuie sa-i iubesc NUMAI pe evrei, unul de-al lor l-a arestat pe bunicul meu pe vremea lui Dej si l-a bagat 20 de ani la inchisoare, unul de-al lor a omorat si ars militarii romani in Basarabia… Pe ei cine ii judeca? Ei nu raspund in fata legilor de pe pamanat? Condamn orice crima, in timp de pace sau de razboi, DIN PARTEA TUTUROR, dar eu iubesc Romania, asa saraca cum e nu imbogatita ca Izraelul…. Stiti ca Izraelul a vrut sa ocupe jumatate din Romania si sa faca statul izraelian aici ? De atunci ne urasc, ca nu i-am lasat sa faca autonomie! Acest Florian se lupta de multa vreme cu Vulcanescu, e o chestiune personala, de familie, are niste politede platit…. EU NU MAI VOTEZ IOHANNIS, la orice REFERENDUM DE DEMITERE voi fi de acord cu plecarea acestui neamt care ii uraste pe romani.

 7. Această lege este un pretext pentru monitorizarea internetului, odată ce legea „big brother ” a fost declarată neconstituţională. Nenorociţii o iau pe ocolite.

Comentariile sunt închise.