Noua inchiziţie

Așa-numita „lege antilegionară”, prevalîndu-se de anumite excese conjuncturale (și desigur reprobabile) ale defunctului legionarism, creează cadrul inchizitorial pentru discreditarea publică „la pachet” a unor valori intelectuale și duhovnicești care legitimează cultural-artistic și moral-spiritual secolul XX românesc (dincolo de orice asociere – reală sau închipuită – cu o ideologie politică sau alta).

Un secol XX românesc „epurat” de mișcarea gândiristă a lui Nichifor Crainic, de „școala” lui Nae Ionescu, de gruparea Rugului Aprins animată de Daniil Sandu Tudor, de literatura închisorilor comuniste (de la Radu Gyr la N. Steinhardt), de figuri culturale de talia lui Lucian Blaga, Ion Barbu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran etc., sau de figuri duhovnicești de talia lui Arsenie Boca, Dumitru Stăniloae, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Gheorghe Calciu etc., sau de figuri eroico-martirice de talia lui Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, George Manu, Aurel State, Ion Gavrilă-Ogoranu etc., rămîne un semideșert istoric și identitar, în care își poate face mendrele, ca în țara nimănui, orice profitor abil (român sau neromân).

Prin constanța nesimțită a exceselor lor inchizitoriale împotriva reperelor românității creștine, politrucii de serviciu ai evreimii vindicative (toți cu antecedente comuniste de care toată lumea se preface a fi uitat și care nu cad sub incidența nici unei legi), de la Muzeul Holocaustului din Washington (Radu Ioanid) pînă la Institutul Național (?!) „Elie Wiesel” din București (Alexandru Florian), mă tem că nu fac decît să reînvie, cu iresponsabilitatea unei psihopatologii obsesive, un antisemitism care murise sau trăgea să moară de moarte bună. 

Un aspect asupra căruia îmi propun să revin (acum e… prea cald), ca și asupra complicității indigne a noului politicianism româno-săsesc. Pînă la urmă se dovedește că unica „virtute” a lui Iohannis este aceea că trăiește în țara lui Ponta…

 

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


7 comentarii la „Noua inchiziţie”

  1. 1) La emisiunea Să Cultivăm Recunoștința! din 16 mai 2015 – TV Trinitas, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion a aratat ca a editat integrala operei lui Eminescu in facsimil – vreo 14000 de pagini. A fost trimisa o reclamatie legata de coruptie, de catre o profesoara din Cluj. Timp de patru ani DNA l-a anchetat, in final nagasindu-se nimic prin care sa fie incriminat.

    Dl Eugen Simion vorbeste de „invidia unor concetateni”, dar din punctul meu de vedere este vorba de un avertisment asupra celor ce vor sa dispara orice pomenire a eternului incorect politic, Mihai Eminescu.
    https://www.youtube.com/watch?v=vTacE77gX0g min 49-50 pana la final.

    2) O publicatie religioasa, semnala acum vreo 10 ani faptul ca mormantul lui Eminescu a fost profanat: la baza crucii, de-a drepta si de-a stanga, au fost adaugate doua faclii rasturnate.

    In opinia autorului articolului, faclia rasaturnata este un simbol masonic ce semnifica „blestemul” vesnic aruncat asupra lui Eminescu.

    http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://deschide.md/images/cache/610×292/crop/images%25257Ccms-image-000003701.jpg&imgrefurl=http://deschide.md/ro/news/romania/2319/125-de-ani-de-la-moartea-lui-MIHAI-EMINESCU.htm&h=292&w=610&tbnid=7PJZr5eyf81cIM:&docid=aGW7pYYC-UmtiM&ei=dRW7VY-dHYfdUabXgpgM&tbm=isch&ved=0CCcQMygMMAxqFQoTCM-rv-HehMcCFYduFAodpqsAww

  2. Nu ma mira.
    Si Eminescu a realizat Adevarul acelor timpuri. Si el a fost catalogat drept antisemit.
    Ne pierdem istoria, valorile si tara !
    Trist, foarte trist.
    Desteapta-te romane, NU MAI DORMI !
    AB

  3. In toate declaratiile autentice Arsenie Boca s-a delimitat de legionari , aceasta ,anexare, a Parintelui de neo-legionarii cu sau fara masca e o blasfemie .A poruncit Hristos scoaterea sabiei , razvratirea impotriva stapinirilor sau asasinarea vrajmasilor ?

    • Da, s-a delimitat, dar pe dosarul lui tot „legionar” scrie. Trebuia sa-l poata agata cu ceva Securitatea.
      Si nu, Hristos nu a poruncit nimic din toate acestea. Dar sabia a fost scoasa din teaca de multe ori in numele Lui, si nu doar de crestinii din Apus. Sa ni-i amintim numai pe Sf. Constantin Cel Mare si pe Sf. Stefan Cel Mare…

      • Faptul ca Arsenia Boca a fost catalogat ,legionar, nu inseamna ca el si-a dat consimtamintul si nici ca ar fi fost legionar . Cit despre ,sabie, , acesta e un simbol pt. ura si razbunare , cum este si pt. cuvintul inveninat .Ca orice simbol , poate avea sensuri opuse , poate semnifica si razboiul drept si cavaleresc , nobil , exista si ,sabia Cuvintului, , Hristos nu a venit sa aduca ,pacea, , ci ,sabia, , etc.Instrumentarea politica a religiei si spiritualitatii este condamnabila , folosirea religiei ca ,mijloc, pt. scopuri politice , independent de problema legionarilor .Ceea ce ma deranja era anexarea Parintelui Boca , ,duhurile, ar trebui cercetate mai cu luare aminte .Va doresc toate cele bune , la altii ma refeream eu , ce posteaza portretul lui Arsenie Boca intr-o ambianta aproape nazista , ii stiti prea bine.Nu ca as fi de acord cu neo-legionarismul mai ,diluat, , dar fiecare e liber sa creada in ce vrea si sa spuna ce vrea , asa cum sintem si noi , intr-un loc public .

    • >In toate declaratiile autentice Arsenie Boca s-a delimitat de legionari

      Miscarea legionara apare dupa 70 de ani de conducere a Romaniei de catre masonerie; in care au existat momente de dictatura masonica. Preluarea puterii incepe dupa razboiul Crimeiei.

      Tara este inrobita economic, resursele naturale ‘concesionate’ la straini, sistemul bancar si politic controlat de iudeo-masonerie, 80% din industrie controlata de neromani impotriva romanilor.

      Incepuse un proces de distrugere a traditiilor, in special a celor crestine.

      Guvernul nationalist al lui Iorga aprox 1929-1933 a fost subminat de cei ce cotrolau economic tara impotriva poporului roman. Devenise foarte clar faptul ca prin metodele „democratiei occidentale” clasa politica, incepand cu Carol al II lea nu putea salva tara.

      Sintetizand situatia, Parintele Sofian Boghi spunea aprox: se ducea taranul la piata cu o caruta de grau, iar cu banii castigati cumpara trei cearsafuri si doua baticuri.

      Capitanul a incercat politic si nu revolutionar sa indrepte lucrurile.
      In momentul in care a inceput sa preia puterea pe cale democratica, cei din spatele masoneriei au recurs la CRIME IN MASA, FARA JUDECATA; pe care l-au continuat si dupa 1945.

Comentariile sunt închise.