Între adevăr şi ipocrizie. Prinşi între cuvinte

Subiectul refugiaţilor din Orientul Mijlociu tinde să fie, prin ţinerea capului de afiş, unul extenuant. N-aş fi dorit o extindere a lui, dacă situaţia n-ar cere-o. Dl. Iulian Capsali continuă seria editorialelor pe această temă, devenind la fel de plictisitor ca şi subiectul discuţiei. Ca dânsul vor mai fi fiind; e dreptul oricui de a se pronunţa şi ar fi o pierdere de timp să răspunzi fiecăruia şi nici nu ştiu cât de util. De aceea, aş fi ezitat să-i dau replica, numai că dl. Capsali se vrea om de dreapta şi are pretenţii de parlamentar. Nu urmăresc denigrarea dumnealui, mi-e total indiferent ce pretenţii are şi ce idei susţine. Totuşi, mă simt ofensat de stilul arogant cu care încearcă să-şi contureze blegile lui idei.

În două articole publicate pe ActiveNews, dumnealui ne acuză pe noi, cei care refuzăm cota de imigranţi, că am fi ipocriţi, radicali, următori ai lui Breivik, simplişti ş.a.m.d., doar pentru că avem o viziune diferită de a lui. Să fim serioşi, dle Capsali, aveţi prea multe lipsuri ca să vă urmăm. Una dintre ele, că tot vă declaraţi ortodox, este folosirea greşită a adjectivului ”ortodox”, care rămâne aşa indiferent că e vorba de un curent sau o ”carcasă”, cum spuneţi dumneavoastră. Deci e ”carcasă ortodoxă” nu ”ortodoxistă”.

IPOCRIZIE ŞI MOARTE

Vă întrebaţi:

”Cum aş putea să citesc în altă cheie toată revărsarea de ură (momentan potenţială) sau de neliniște implicită asupra „valului de emigranţi” care, vezi Doamne, va sufoca România?”

Păi s-a mai spus, dar nu vreţi să pricepeţi, majoritatea arabilor/africanilor au comis fărădelegi în zonele unde au emigrat. Iar aceste fărădelegi sunt principiale, nu determinate de necesităţi fiziologice, cum este furtul pentru a avea ce mânca. Ei au profanat biserici creştine, piaţete creştine, au atacat oameni pentru că nu se comportau după Sharia lor, s-au enclavizat în ghetouri că nici poliţia nu îndrăzneşte să intre, copiii lor s-au legat de colegi de-ai lor de şcoală, băştinaşi, minoritari în noul context, au violat propulsând în topuri ţări care odinioară erau codaşe la acest capitol şi multe altele despre care ziarele locale au scris şi scriu în continuare. Nu sunt fapte izolate, ci săvârşite sistematic, de nişte oameni care au alte concepţii despre societate, civilizaţie şi viaţa de apoi. Un om crescut de mic într-o religie care promovează ura, supremaţia propriei religii până la intolerarea alteia, nu numai din vecinătate, ci de pe întreg mapamondul, care spune că raiul e plin de fetiţe şi băieţi, care scuipă pe orice simbol creştin, nu se poate schimba, nici dacă-l rogi frumos. Acum câteva zile, presa scria de ameninţările făcute de nişte imigranţi clandestini prinşi pe la Constanţa. E de-ajuns să ai un grup de câteva astfel de persoane ca să propage haos şi aici.

Momentan, de frica „invaziei”, „eroii” românilor de pe facebook îngroapă porci vopsiţi în tricolor. Mâine însă, zelotismul xenofob pseudo-creştin, bine nutrit cu spaime de către mainstram-ul neoliberal, poate să explodeze în direcţii din afara punițiunii simbolice.

S-a discutat şi răsdiscutat această problemă, pare-se că v-a scăpat. Ne temem nu pentru că presa ”mistifică”, aşa cum spuneţi, realitatea, transformând victima în călău (paralela cu Piteştiul mi se pare deplasată), ci pentru că e vorba de nişte oameni războinici şi obraznici la adresa altor religii, prin însăşi educaţia lor. Secole de-a rândul, islamul a dorit să cucerească Europa pentru a o face paşalâc. Strămoşii noştri şi-au dat sângele pentru a împiedica asta, iar acum le deschidem, naivi, uşa. Aş fi fost mult mai deschis la subiect, să-i fi ştiut oameni civilizaţi, educaţi. Ori, să aibă ocazia, se vor transforma în tupeiştii ce sunt. Au oare nu ştiţi ce se scrie despre Agar, în Facere 16, 12: ”…El va fi ca un măgar sălbatic printre oameni; mâna lui va fi împotriva tuturor oamenilor, şi mâna tuturor oamenilor va fi împotriva lui; şi va locui în faţa tuturor fraţilor lui.”?

 

 

ETALONUL ORTODOX…

Bigoții îi văd ca veșnic damnați, nefiind nu creștini (mai aveau o măruntă scăpare), ci… ortodocși. Căci Raiul este o zonă exclusivist-ortodoxă.

Raiul este o zonă exclusivist-ortodoxă, domnu teolog ortodox autentic. Că Dumnezeu va vrea să răsplătească şi altuia, dupa marea Lui judecată, e partea a doua. Fără Botez, ei sunt orbi. Şi-aici şi dincolo. Asta nu înseamnă, desigur, că n-ar avea valoare umană, sau că nu trebuie respectaţi, iubiţi, miluiţi, dacă merită. Tocmai acest dacă e piatra de poticnire.

De altfel, chipul ortodoxului român seamănă din ce în ce mai bine cu al lui Mândruță.

Ieftin.

Da, așa arată astăzi o carcasă ortodoxistă, o combinație eshatologică de saccsiv și Mândruță, de iminențe apocaliptice și globalism, totul vopsit ca porcii îngropați deunăzi, în tricolor.

Ortodoxă, nu ortodoxistă, v-am mai spus. Cât despre carcase, eu nu mă simt carcasă, şi nici nu sunt rudă/ucenic al celor de mai sus. Cred că dvs. sunteţi deţinătorul unei carcase cam goale, pe care o puteţi umple până dă pe-afară cu aroganţă şi naivitate pe care le aveţi din belşug.

CONCLUZIE:

Dl. Iulian Capsali pare să nu aibă noţiunea de interes naţional, de logică creştină (chiar dacă pretinde asta şi îi acuză pe ceilalţi că n-o au) şi de evlavie autentică, introducând în reţetă compuşi lacrimogeni. Deşi am o părere proastă despre ”agareni” şi nu susţin primirea lor pe teritoriul nostru, mai ales în condiţiile actuale, totuşi situaţia este tristă, recunosc. Nu putem, însă, să ne sacrificăm aiurea pentru nişte oameni care nu au facut în absolut nici un fel dovada că vor şi pot să se integreze. Dl. Capsali visează frumos, dar l-aş întreba dacă ar primi în ograda lui proprie refugiaţi de ăştia, despre care nu ştie mai nimic. Dacă ar putea, din preplinul virtuţii sale de ortodox autentic practicant, să stea la masă cu cel care i-a violat fata, i-a ucis părinţii pentru a-i jefui, sau i-au scuipat nevasta. Arătându-i făptaşului dragoste, evident.
A spune că printre ei nu sunt şi speculanţi sau terorişti ar fi o mare greşeală. Ba tocmai de aia se şi înghesuie spre Germania. Lume afectată de sărăcie, războaie şi foamete se găseşte peste tot, MAI CU SEAMĂ în ograda proprie. Ce-am facut cu rromii în tot acest timp? Ce-am facut cu cetăţenii moldoveni? Ce-a facut Statul român pentru români, mandatat de voturile românilor şi cu resursele românilor? E ca şi cum ai avea bolnavi şi muribunzi în familia ta, sau pe scară cu tine, dar te îngrijeşti de alţii din depărtări. Deci cine e victimă a mass-mediei până la urmă?

Am auzit predici de ierarhi care menţionau şi deplângeau soarta creştinilor din Orientul Mijlociu, bătându-se în piept cum nu sunt ajutaţi aceştia, în timp ce mănăstiri şi schituri mai izolate, aflate în directa lor subordine se zbat în sărăcie şi mizerie, iar preoţii de pe la sate şi parte din personalul monahal trăiesc de pe-o zi pe alta şi suportă tot felul de ”taxe”.  La fel şi dl. Capsali, care îndrăzneşte să vorbească despre ipocrizie şi să-l judece pe bietul pensionar că vine la biserică aducând lumânări albe de-acasă.

În acelaşi timp, clasa politică, inclusiv a noastră, se gudură pe lângă mai marii lumii şi aruncă în joc batalioane, făcându-se părtaşă mizeriei pe care tot ea trebuie s-o cureţe. Bineînţeles, factura o plătim noi, măcar că nu ne-a întrebat nimeni. Iar apoi, se găseşte de-alde Capsali să ne-acuze de verzi şi uscate.

Una peste alta, ne arătăm fiecare măsura. Istoria ne va judeca. Şi Dumnezeu. Dar văd că dl. Capsali dă de înţeles că ştie să mângâie nevoiaşi, bătrâni, deplânge pe cei ce nu se implică, drept pentru care sunt tare curios cum s-ar dedica dumnealui cauzei. Numai din penel?

Liviu Daniel

About Liviu Daniel

Teolog, publicist, iubitor de frumos şi adevăr.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost