M10 – prima probă de ipocrizie

Am aflat abia în seara asta că partidul M10 organizează mâine, 26 sept., conferinţa „Acţiune şi valori reformiste şi conservatoare în contextul european” (sursa mzece.ro), la care sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (AECR) din Marea Britanie şi Polonia.

Citez din comunicatul M10:

„M10 este singurul partid din România care se definește ca reformist și militează pentru un stat minimal și eliberarea cetățenilor de sub povara birocrației. Ne uităm cu interes la rata de absorbție a fondurilor UE și la reformele făcute în Polonia, precum și la modelul britanic de excelență academică și libertate economică.

Partidul M10 susține reformarea instituțiilor naționale și europene, vrea mai multă transparență în luarea deciziilor, vrea instituții flexibile și cu un flux rapid al deciziilor, vrea reformă în educație, sănătate, fiscalitate, vrea o impozitare corectă și conservarea valorilor naționale.

Ne dorim un parteneriat strâns cu Marea Britanie și Polonia, bazat pe opțiunile atlantiste comune și pe o viziune strategică privind criza din Ucraina și din Orientul Mijlociu, sau relația strategică cu Statele Unite. Este o întâlnire utilă pentru M10 și vrem să continuăm astfel de schimburi de experiență și cu alți politicieni din statele membre.”

Se impun câteva precizări. Partidul Noua Republică este membru al AECR din 2013 (amănunte despre AECR aici). A fost primul partid din România care s-a declarat eurosceptic, pe vremea când nimeni, cel puţin dintre oamenii politici români, nu anticipa că UE va trebui să ofere o soluţie politică valului de islamism pornit din Asia, şi nu doar măsuri pentru speranţele ei de a rămâne în primele trei economii ale lumii.

S-ar fi cuvenit ca un reprezentant al singurului partid din România membru al AECR să fie invitat de onoarea la această conferinţă. De altfel, regăsim în comunicatul M10 idei aduse în dezbaterea politică de către Noua Republică din 2011, partid care abia acum 7 zile a avut un congres al reformei şi are un nou preşedinte (amănunte aici).

Ideile noastre se dovedesc bune, la un an de zile de când doamna Monica Macovei a refuzat să fie candidat al partidului Noua Republică la europarlamentare pe motiv că „sunteţi eurosceptici şi membri ai AECR”. Un motiv serios când îţi doreşti securizarea carierei de eurobirocrat, care după două mandate obţine o pensie de peste cinci mii de euro.

Personal, faptul că M10 copiază mesaje de la Noua Republică mă onorează. Dar gestul partidului M10 este încă o probă că ne lipsesc caracterele în politica românească, chiar şi la „vârful” unui partid pornit de la firul ierbii, condus de un funcţionar plătit de „Bruxelles”.

(În noiembrie urmează reuniunea Consiliului AECR la Tunis. Voi reveni.)

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „M10 – prima probă de ipocrizie”

  1. din capul locului dna MM nu mi-a inspirat nici simpatie si,nici incredere si sondajele o declara in faliment.

  2. poate ca, dintr-o omisiune, M10 nu a invitat un reprezentant al NR la eveniment. in acest caz, va aparea o fraza lamuritoare, intr-un comunicat al lor despre eveniment, si eu voi face un update la articol.
    M10 are electoratul lui. estimez ca vor face alianta cu PNL ca sa fie siguri ca obtin deputati in 2016. daca ai deputati, poti adera apoi la un grup europarlamentar, cum e ECR, de ex.
    Monica Macovei e un tehnocrat foarte bun. deocamdata nu dispune de suficienta consultanta pe probleme politice.

  3. Dnei Alina Ioana Dida,
    Monica Macovei este un tehnocrat foarte bun pentru cine ?
    Pentru romani si Romania , IN NICIUN CAZ !

  4. Doamna Monica Macovei este unul din cei mai competenti magistrati europeni.
    A facut parte din” Comisia speciala privind criminalitatea organizata, coruptie si spalarea de capital”, este initiatoarea proiectului privind crearea institutiei Parchetului European si face parte din” Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (libe)”.
    Marti, 13 octombrie, intre orele 9 si 12,30, tot romanul interesat de politica va putea accesa sedinta libe in direct si in limba romana, in care pe ordinea de zi se afla un subiect foarte „delicat”. De altfel, se pot accesa si sedintele in care s-au discutat aspecte legate de actualul fenomen migratoriu.
    http://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/events.html?id=20151013CHE00199
    Din respectiva Comisie fac parte eminente personalitati ale justitiei mondiale, printre care se numara si Eva Joly, temuta initiatoare a Declaratiei de la Paris.
    https://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9claration_de_Paris_(2003)
    Din pacate, alaturi de Eva Joly se afla si membrii alianatelor progresistilor socialisti si pe deasupra si democrati, de talia marunta a lui Emil Pavel si Damian Draghici.
    Nu impartasesc toate parerile doamnei Macovei.
    Ma nemultumeste faptul ca a ales sa fie si soprana si bariton in corul M10 ,ca si-a lasat strategic electoratul cu ochii-n soare pentru a-i face loc domnului Iohannis, modelul fumat deja al presedintelui temeinic alfabetizat, manierat si doar atat.
    Nu voi vota M10 si pentru ca am convingerea ca Doamna Monica Macovei nu are simtul umorului. Sau poate cine stie… Daca are curajul sa umple tara cu afise electorale in care sa pozeze in tinuta-i stricta, inarmata cu un aspirator cu burduful in Romania si peria la Bruxelles, mai reflectez. Glumesc, nu am la ce reflecta.
    Noua Republica m-a entuziasmat pentru ca am citit „Bufnita din daramaturi”.
    Ii dau dreptate domnului Neamtu privitor la faptul ca Romania a ajuns in situatia actuala pentru ca Biserica, dupa ’89, a ratat catehizarea ( urgenta inceperii catehizarii romanilor o sustine public monahul prof. lector universitar Vasile Barzu)
    De dragul ideii ca Istoria merita sa fie contemplata, urmaresc ceea ce ne permit sa urmarim, organele media europene.
    Tot de dragul Istoriei am inregistrat toate jurnalele si dezbaterile transmise de TVR intre 17 decembrie 1989 si 15 mai 1990.
    Stelian Tanase a avut o sansa pe care a ratat-o prosteste. Daca pe perioada mandatului sau, prezenta aceste jurnale tv in alternanta cu emisiunile Luciei Hossu Longin, inghitea toata audienta televiziunilor private si dezmeticea natia .

Comentariile sunt închise.