Povestea zilei de 4 iulie, Ziua Independenței SUA

În fiecare an, la data de 4 iulie, SUA sărbătoresc Ziua Independenței. Suntem în 4 iulie, 2016. La Mulți Ani, America!

Dar să vedem care este povestea zilei de 4 iulie.

La data 2 iulie 1776, delegații celui de-al doilea Congres Continental, reprezentând cele 13 colonii britanice de pe continentul american, întruniți în Philadelphia au votat separarea de Marea Britanie adoptând Moțiunea de Independență propusă de Richard Henry Lee, reprezentantul Virginiei. 12 din cele 13 colonii au aprobat-o, delegația din New York abținându-se de la vot.

În aceeași zi, ziarul Pennsylvania Evening Post publica următorul anunț:

În această zi Congresul Continental a declarat Coloniile Unite ca fiind state libere și independente.

A doua zi, 3 iulie 1776, John Adams, primul vicepreședinte și al doilea președinte al SUA, îi scria soției sale, Abigail, următoarele:

A doua zi din luna iulie 1776 va deveni cea mai memorabilă zi din istoria Americii. Sunt convins că această zi va fi celebrată de generațiile următoare cu mare pompă, cu parade, jocuri, focuri de artificii de la un capăt al continentului până la celălalt de acum și pentru totdeauna.

Doar că 4 iulie a devenit Ziua Independenței SUA și se sărbătorește ca atare pentru că la data de 4 iulie 1776 Congresul Continental a adoptat Declarația de Independență. Declarația de Independență a fost redactată de Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Robert Livingston și Roger Sherman.

Prima paradă de sărbătorire a adoptării Declarației de Independența s-a desfășurat la data de 8 iulie 1776 în Philadelphia. Armata Continentală, aflată sub comanda lui George Washington, cel ce avea să devină primul președinte al SUA, a aflat abia la 9 iulie 1776 despre declararea independenței. În acea zi George Washington a convocat soldații care se aflau în orașul New York pentru a-l apăra de britanici și le-a citit o scrisoare datată 6 iulie 1776 semnată de John Hancock, președintele Congresului Continental, care anunța evenimentul. Scrisoarea era însoțită de o copie a Declarației de Independență. Cât despre guvernul britanic de la Londra, acesta a aflat de declararea independenței celor 13 foste colonii britanice abia în luna august 1776.

Istoricii nu cred că Declarația e Independența a fost semnată de vreunul dintre delegații celui de-al doilea Congres Continental la data de 4 iulie. Pictura lui John Trumbull care se află în Rotonda Capitolilului și care ar reprezenta semnarea Declarației de Independență este o creație a imaginației pictorului.

Semnarea declaratiei de independenta a SUA, tablou de John Trumbull
Semnarea Declarației de Independență a SUA, tablou de John Trumbull

Acest lucru se va întâmpla abia la data de 2 august. La acea dată secretarul Congresului, Timothy Matlack, a terminat actul oficial pe care îl cunoaștem astăzi. Prima semnătură a fost cea a lui John Hancock în timp ce ultima semnătura este cea a lui Thomas McKean, reprezentând Delaware, și a fost aplicată abia în anul următor, 1777.

Declarația de Independență a SUA, actul semnat
Declarația de Independență a SUA, actul semnat

Actul original, adoptat de Congres în data de 4 iulie 1776, a fost imprimat pe pergament. Până în zilele noastre au supraviețuit 26 de asemenea exemplare.

Declarația de Independență a SUA, actul adoptat la 4 iulie 1776
Declarația de Independență a SUA, actul adoptat la 4 iulie 1776

Fapt demn de menționat: John Adams, al doilea președinte al SUA, și Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte al SUA, au murit amândoi la data de 4 iulie 1826, a cincizecea aniversare a adoptării Declarației de Independență.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost