Pe zi ce trece mă conving că mass media are prea puțin a face cu informarea

Înainte de toate, vreau să spun că decesul cetățeanului de culoare din Minneapolis din cauza polițiștilor este extrem de grav. Nimeni nu are dreptul să ia o viață, cu atât mai puțin poliția, care ar trebui să ne protejeze.

Dar pe mine mă deranjează faptul că mass media nu e obiectivă, prezentând cazul George Floyd doar în alb și negru, polițiștii fiind prezentați în cele mai sumbre culori. Cel mai recent exemplu e un articol din ziarul ”Adevărul”, intitulat „Cine este George Floyd, uriaşul blând a cărui moarte a revoltat America„. Vă dați seama după titlu cam ce conține textul. După ce-l citești, te gândești dacă nu cumva polițiștii l-au omorât intenționat.

Realitatea e însă cu totul alta, viața nu este doar în alb și negru, ci într-o mulțime de nuanțe de gri. Același lucru este valabil atât în cazul lui George Floyd, cât și în cazul polițiștilor care i-au cauzat moartea.

Dar cine a fost George Floyd?

Originar din Texas, în timpul liceului a fost un foarte bun jucător de fotbal american, pentru ca în timpul facultății să joace baschet. După studii, s-a întors acasă și și-a încercat norocul în muzică.

În anul 2007 a fost acuzat de jaf armat. Împreună cu un grup de prieteni, a intrat cu forța în casa unei femei din Houston, amenințînd-o cu arma pe proprietară. A fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru acest lucru. După ce a ieșit din pușcărie, a decis să se mute în Minneapolis. Aici a muncit atât ca șofer și ca bodyguard într-un club. Odată cu pandemia de gripă chinezească, și-a pierdut ambele locuri de muncă.

Luni, 25 mai 2020, un angajat al unui magazin local a chemat poliția, după ce a observat că George Floyd a plătit pentru un pachet de țigări folosind o bancnotă falsă de 20$. Ce-a urmat se știe. Un om a murit, iar alte vieți au fost distruse.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost