Seminarii despre literatura noii ordini mondiale

”Literatura noii ordini mondiale” este primul curs deschis de la Academia Privată, din această toamnă.

Cursul își propune o prezentare și o discuție despre patru romane clasice ale literaturii distopice. Vor fi urmărite relevanța lor pentru modernitate, presupozițiile antropologice și filosofia politică implicită, cu un accent special pe amplasarea fiecărui roman într-un context ideologic anume. În același timp, vor exista trimiteri și comparații inevitabile la textele utopice notorii (Republica, Utopia sau Călătoriile lui Gulliver) pentru a pune în evidență locurile comune, dar mai ales diferențele specifice. În subsidiar, vor fi atinse și distopiile cinematografice, mai ales în cazul ecranizărilor romanelor în discuție.

Seminarul se adresează celor interesați de istorie contemporană și pasionaților de istoria ideilor, literatură și filozofie. Însă, practic, oricine dorește o introducere livrescă în totalitarism, eugenie, transhumanism, tehnocrație și alte variațiuni ale acelorași erezii este binevenit. În consecință, pentru participarea la seminar nu e nevoie de standarde formale, însă lectura cărților în discuție va fi mult apreciată.

Vor fi discutate romanele: Noi, de Evgheni Zamiatin; Minunata Lume Nouă, de Aldous Huxley; 1984, de George Orwell și Acea putere hidoasă, de C.S. Lewis.

Lector va fi Ninel Ganea, cercetător independent, membru asociat al Institutului Ludwig von Mises – Romania, ce a studiat filosofia la Universitatea București și științele politice la SNSPA; în ultimii ani a scris pentru blogul Karamazov (www.karamazov.ro).

Mai multe detalii pe academiaprivata.ro

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost