Sinaxar românesc – Sfîntul Mare Mucenic Nichita (Niceta) și Sfîntul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

15 septembrie – Sfîntul Mare Mucenic Nichita (Niceta) și Sfîntul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Destul de obscură rămîne istoria Sfîntului Mare Mucenic Nichita („Biruitorul”), despre care nu se știe de va fi fost got, grec, roman sau daco-roman, dar se știe că a fost ucenic al Episcopului Teofil al Scythiei și Gotiei și că a fost martirizat (ars de viu) în marea persecuție a lui Athanaric (372), undeva prin părțile noastre (unde va fi făcut misionarism printre goții pripășiți și băștinașii daco-romani).

Iosif cel Nou de la Partos

Născut pe la anul 1568 într-o familie valahă din Raguza Dalmației, viitorul arhiereu Iosif a primit la botez numele de Iacob. Călugărit de timpuriu (se spune că încă de la 15 ani), avea să devină vestit sub numele de Iosif Valahul, ajungînd unul dintre marii nevoitori ai Athosului și adevărat duhovnic a toată Sfetagora, dăruit de Dumnezeu, pentru viața lui sfîntă, cu rugăciunea cea neîntreruptă și cu har vindecător. A fost egumen în mai multe lavre grecești, iar cînd trecuse de 80 de ani, răposînd mitropolitul Timișoarei, românii bănățeni au stăruit pe lîngă dînsul și l-au înduplecat să se urce în scaunul arhieresc (1650), în care s-a dovedit un vajnic apărător al Ortodoxiei și a săvîrșit numeroase minuni (a vindecat un olog ce bolea de 20 de ani, a stins un incendiu ce cuprinsese jumătate din oraș, a convertit puzderie de turci la credința creștină). Retras apoi la Mănăstirea Partoș, și-a petrecut acolo ultimii 3 ani ai vieții pămîntești, pînă în toamna anului 1656, cînd clopotele mănăstirii au prins să bată singure, vestindu-i trecerea la Domnul. A fost canonizat în toamna lui 1956, iar moaștele sale se află în Catedrala din Timișoara.

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost