Sărbătoarea Sfintei Parascheva la București

Întrucât numeroşi bucureşteni nu pot ajunge la Iaşi pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Parascheva, de pe 14 oct., pe Colina Bucurie vor fi organizate anul acesta mai multe manifestări închinate Ocrotitoarei Moldovei.

În seara zilei de 13 octombrie, la Catedrala Patriarhală va fi oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia şi Utrenia). De asemenea, icoana Cuvioasei Parascheva şi racla cu veşmântul sfintei din paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale vor fi purtate în procesiune în jurul catedralei.

Despre Sf. Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor (1218-1241), și au fost așezate cu cinste la Tîrnovo. Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. Aceste moaște au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, la ctitoria sa, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, mulți credincioși români, bulgari, sîrbi și greci o cinstesc cu multă evlavie. (sursa: basilica.ro)

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost