Prof. Virgil Nemoianu vine în România

În perioada 11-20 octombrie 2016, profesorul Virgil Nemoianu se află în România într-o campanie de lansare a volumelor ”România şi liberalismele ei. Tradiţie şi libertate” şi ”Surâsul abundenţei. Cunoaștere lirică și modele ideologice la Ștefan Aug. Doinaș”, apărute la Editura Spandugino.

Prof. Nemoianu va participa la mai multe evenimente.

– Marţi, 11 octombrie 2016, de la ora 14:00, va fi la Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere din Bucureşti. Alături de autor vor vorbi: prof. Carmen Muşat şi prof. Mihai Zamfir;

– Miercuri, 12 octombrie 2016, de la ora 19:00, prof. Nemoianu se va afla la Librăria Humanitas Cişmigiu. Alături de autor vor vorbi: prof. Valeriu Stoica, prof. Tudorel Urian şi Sorin Lavric;

– Joi, 13 octombrie 2016, ora 14:00, prof. Nemoianu se va afla la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Brașov). Alături de autor vor vorbi: conf. Adrian Lăcătuş (Decanul Facultăţii de Litere din Brașov), prof. Rodica Ilie, prof. Caius Dobrescu și conf. Adrian Lesenciuc – preşedintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Braşov;

Vineri, 14 octombrie 2016, de la ora 10:30, Virgil Nemoianu va fi prezent la Biblioteca Națională a României, unde va avea, alături de profesorul Mircea Anghelescu – Facultatea de Litere din București – o întâlnire cu elevii, studenții și cu toți cei interesați de rigorile documentării bibliografice, ale organizării unui demers științific (lucrări de licență, disertații, lucrări de doctorat etc.). Evenimentul se intitulează A cerceta, A compara, A delibera: Virgil Nemoianu, despre bibliotecile contemporane și rolul lor în documentare.

Cei doi invitați vor aborda teme legate de corecta și eficienta utilizare a resurselor pe care le pun la dispoziție sau le intermediază bibliotecile din lumea contemporană (naționale, universitare, de cercetare), în sens larg (bibliografii, dicţionare, cataloage, baze de date etc. în format tradițional, dar și electronic), de sistematizarea rezultatelor şi de redactarea propriu-zisă a lucrărilor științifice.
Evenimentul se va desfășura în Sala de conferințe Simion Mehedinți (demisol, Aripa Dâmbovița). Intrarea este liberă.

– Marţi, 18 octombrie 2016, ora 12:00, prof. Nemoianu se va afla la Atrium Palas Mall, Iași, în cadrul Târgului de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg. Alături de autor vor vorbi: Mircea Platon, Varujan Vosganian şi Alina Ledeanu, preşedintele Fundaţiei Culturale Secolul 21. Moderator: Cassian Maria Spiridon;

– Joi, 20 octombrie 2016, ora 12:00, prof. Nemoianu se va afla la Sala Albastră a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova. Alături de autor vor vorbi: prof. Nicolae Panea, prorectorul Universității din Craiova, prof. Florea Firan, conf. Gabriel Coșoveanu şi Alina Ledeanu, preşedintele Fundaţiei Culturale Secolul 21.

Despre prof. Virgil Nemoianu

Absolvent al Facultății de Filologie (Litere) din București, membru al Cercului de Stilistică al aceleiași Facultăţi, coordonat de Alexandru Rosetti, Tudor Vianu şi Mihai Pop, Virgil Nemoianu (n. 1940) este unul dintre cei mai reputaţi teoreticieni, critici literari şi filosofi ai culturii contemporane.
A fost profesor la Catedra de Engleză a Universităţii din București și, ulterior, profesor în mai multe centre universitare nord-americane, cea mai lungă carieră (până în prezent) având-o la Catholic University of America din Washington. A predat, de asemenea, la Universităţi din Londra, Amsterdam și Cincinnati, la Cambridge şi Berkeley. A conferenţiat în peste 50 de universităţi din Europa şi America de Nord.
Operele sale tratează domenii şi problematici dintre cele mai variate: literatură română, engleză și americană, romantism european, relaţia literaturii cu celelalte arte şi cu ştiinţa, raportul artă – societate, postmodernism, religie şi tradiţie, natura şi istoria canonului cultural etc. Este autorul şi coordonatorul mai multor volume de teoria literaturii, literatură comparată și filosofia culturii. Deţine, în prezent, funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată. Este membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA şi membru de onoare al Academiei Române. (sursa: bibnat.ro)

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost