Cartea Crăciunului

Prolog editorial

Cartea de față îl introduce pe cititorul mediu contemporan în universul religios și cultural al marelui praznic creștinesc al Nașterii Domnului, cunoscut la noi mai ales sub numele de Crăciun. Textele antologate, apărute mai toate, de-a lungul anilor (2003-2015), în paginile revistei Lumea Credinței, sau în volume tipărite sub egida ei, poartă semnături diverse (Mariana Borloveanu, Răzvan Bucuroiu, Răzvan Codrescu, Cristian Tabără, Alexandru Țurlea, dar și doi predicatori de vrednică pomenire ai secolului 20: părintele Toma Chiricuță și părintele Constantin Galeriu) și lămuresc – cu unele repetiții inerente de la un text la altul, dar care am considerat că ajută la fixarea unor informații referențiale – originea, istoricul și semnificațiile sărbătorii, în contextul așa-numitelor „sărbători de iarnă” (populare sau bisericești) dintre Sfîntul Nicolae (6 decembrie) și Sfîntul Ioan (7 ianuarie), ce însoțesc înnoirea anului calendaristic, creștinește inseparabilă de Nașterea Mîntuitorului „de la Duhul Sfînt și din Maria Fecioara”, acum două milenii, în ieslea din Betleemul Iudeii, dar și an de an, în „ieslea” sufletelor noastre.

Materia a fost împărțită în trei secțiuni: „Crăciunul în tradiție”, „Crăciunul în actualitate” și „Două predici de Crăciun” (completate, în Addenda, de relatările evanghelice – Matei și Luca – despre Nașterea Domnului și de o selecție – inevitabil subiectivă – de colinde și cîntece de Crăciun). Textele au suferit mici modificări conjuncturale, iar notele de subsol, în marea lor majoritate, au fost redactate pentru volumul de față.

Nădăjduim ca demersul nostru editorial să înlesnească generațiilor mai noi o apropiere mai conștientă și mai vie de duhul Sărbătorii, dar și de zestrea Tradiției românești și universale, ca deplină să fie întîlnirea și bucuria noastră întru Hristos, Domnul Vieții și al Învierii.

Cuprins

Prolog editorial

Crăciunul în tradiție
Sărbătorile de iarnă în tradiția populară
Crăciunul: tradiții și etimologii
Povestea Crăciunului
Personajele Crăciunului
Betleem – leagănul lui Dumnezeu
Bucuria Crăciunului la Betleem
Crăciunul în actualitate
Ce înțeles are pentru creștinul de azi Nașterea Domnului?
Interviu cu Moș Crăciun
Despre porc, rigoare, spovedanie și post
Crăciunul de supermarket
«Moșu’ și cu caltaboșu’». În căutarea Crăciunului pierdut
Cum să întîmpinăm Crăciunul
Două predici de Crăciun
Părintele Toma Chiricuță: Bucuria Crăciunului
Părintele Galeriu: Sensul înnoitor al Crăciunului
Addenda
Nașterea Domnului în Sfintele Evanghelii
Colinde și cîntece de Crăciun

În loc de epilog: Hristos se naște. Slăviți-L!

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost