De ce fac stînga unii oameni ”de dreapta”

Observ că sînt oameni declarați de dreapta, ”naționaliști” și ”conservatori” care aplaudă discursul lui Liviu Dragnea, liderul PSD și aspirantul la funcția de comandant suprem al țării.

Mă întreb dacă aversiunea justificată față de ”corectitudinea politică”, pe care, în opinia multora, și nu fără temei, o reprezintă la noi PNL și Iohannis, le-a anulat discernămîntul. Altfel, cum să-mi explic că văd, deodată cu Dragnea și restul purtătorilor de mesaj PSD (inclusiv din presă), în manifestațiile de ieri o ”mineriadă”, care necesită o contramanifestație, o tentativă de lovitură de stat (nazistă, după cum o califica un lider ALDE)?

Cine vorbește despre mineriade, PSD, autorul mineriadelor din anii 90, care au ținut România în lumea a treia douăzeci de ani mai mult după căderea regimului Ceaușescu? Poate onor conducerea de partid și de stat își și amintește cum au fost mineriadele, o categorie de români, minerii, îndreptată împotriva altei categorii, anticomuniștii, cu violență și cu sprijinul autorităților de stat. Asta s-a întîmplat ieri? Vă ia mințile propaganda?

Cine vorbește de lovitură de stat, PSD, care a dat, prin reprezentanții săi fondatori, în decembrie 1989, una dintre cele mai sîngeroase lovituri de stat și care a schimbat prin abuzarea legii, cînd nu prin ignorarea ei, în anul 2012, șefii principalelor instituții de stat, au încercat să demită președintele statului, au încercat să lichideze libertatea instituțiilor de justiție și să-și impună autoritatea cu forța asupra întregii societăți? Asta s-a întîmplat ieri?

Și cînd i se dă PSD credit pentru aceste aiureli manipulatorii? Taman în momentul în care, imediat după ce a revenit la putere, PSD încearcă să-i elibereze din pușcărie sau să-i scoată de sub incidența legii pe unii dintre cei mai corupți reprezentanți ai săi. Poate accepta așa ceva un om de dreapta, naționalist și conservator?

Cît de orb să fii ca să susții PSD în aceste momente, indiferent cine i s-ar opune? Ei, la fel de orb ca atunci cînd vezi în Rusia salvarea din fața imperialismului distrugător de suflete și state. Căci aceiași oameni pretins de dreapta, ”naționaliști” și ”conservatori” susțin și această din urmă aberație.
Cum pe unii îi cunosc și nu-i bănuiesc de prostie, am alte bănuieli. Mai ales că nu e prima dată cînd se plasează în contra adevărului și a valorilor pe care ar trebui să le nutrească (USL a fost începutul).

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


12 comentarii la „De ce fac stînga unii oameni ”de dreapta””

 1. Pentru ca ,,dreapta,,lor nu stie de ce este instare stanga socialista.
  pentru ca numai o constiinta luminata si supusa unei drepte crestine (nu socialiste,) poate discerne si chiar armoniza stanga autentica,pana la a putea zice ca dreapta nu stie ce face stanga, adica sa nu se inteleaga gresit, atunci cad binele care lumineaza din dreapta va fi asa de puternic, ca si stanga sa fie luminata nu iluminata.
  Am un sentiment ca in Romania se va putea vedea aceasta minune, in ciuda falsului,exodului si a hainelor de cenusareasa in care unii imbraca Romania astazi, nu ca ea ar vrea hainele insa, pentru mantuirea ei se smereste si asteapta inghitind si paharul acesta ca sa poata asuma si cadavrul din debara care pe uni asa de tare ia ingrozit ca nu m-ai vor sa fie romani.Insa tocmai aceast pana la capat, va arata ca orice cadavru nu numai romanesc,poate invia in Hristos, nu dupa 4,sau 40 ci dupa 70 de ani de moarte in care ne-adancira barbarii de tirani.Sa vedem cati vor mai ramanea la acel praznic cu mainile ridicate spre cer.

 2. ………………………………………….
  Cu un cântec de sirena,
  Lumea-ntinde lucii mreje;
  Ca sa schimbe-actorii-n scena,
  Te momeste în vârteje;
  Tu pe-alaturi te strecoara,
  Nu baga nici chiar de seama,
  Din cararea ta afara
  De te-ndeamna, de te cheama.

  De te-ating, sa feri în laturi,
  De hulesc, sa taci din gura;
  Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
  Daca stii a lor masura;
  Zica toti ce vor sa zica,
  Treaca-n lume cine-o trece;
  Ca sa nu-ndragesti nimica,
  Tu ramâi la toate rece.

  Tu ramâi la toate rece,
  De te-ndeamna, de te cheama:
  Ce e val, ca valul trece,
  Nu spera si nu ai teama;
  Te întreaba si socoate
  Ce e rau si ce e bine;
  Toate-s vechi si noua toate:
  Vreme trece, vreme vine.

  (Glossa,Mihai Eminescu, decembrie,1883)

 3. Foarte bine punctata noua functie a lui Dragnea , de comandant suprem , ” noul tatucul politic ” , cum rad altii de noi, dar sa nu uitam , ca niciodata dupa 45 , in Romania nu a existat distinct partide de ” stanga ” sau ” drapta” , doar numai oameni din esantionul 2 si 3 , al PCR ,care in functie de ambitiile lor de ” intrupare ” mai mici sau mai mari au creat o ” lambada ” politica permanenta , in care poporul , ” pu….mea ” , cum grandios se exprima un secretar de minister intr-o sedinta , a alergat si va alerga cu mana intinsa de la unii la altii din acesti , mici ” fanarioti ” , sa le mareasca o pensie, un salariu , sau altceva , mai nou , tichete de masa si concediu.
  Cat vom crede ca exista cineva sa ne dea, D-zeu, Putin , Trump , etc, mereu acestia vor considera ” pu….mea ” , nesatula , lenesa , si plina de impertinenta , asa cum noul tatuc ales , a tinut sa precizeze , despre acei tineri plini de credinta in dreptul lor de a protesta,duminica seara in Bucuresti.
  Cand vom avea discernamantul sa nu ne mai conduca cu 2 lei, iar aceea ” pu …ime ” , va intelege ca au murit copii in 89 , pentru dreptul lor de a alege cu mintea si nu cu stomacul , atunci ” ei ” vor cauta sa fie altfel, si sa respecte cu adevarat ” poporul ” cu stima, Analistul

 4. Ati citit proiectul ordonantei de care vorbiti domnule Tarziu? Care sunt infractiunile exceptate de la gratiere?

 5. Fraţilor, mă iertaţi, voi fi laconic ! Despre ce stânga şi dreapta vorbiţi ? Îmi amintesc, un cuvânt al MÂNTUITORULUI, care spune că atunci când faci milostenie să nu ştie stânga ce face dreapta ! … Vă propun un mic material, aici : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/09/10/mircea-vulcanescu-miscarea-legionara/. Mi se pare mai aproape de convingerile noastre … mântuitoare ! Şi nu uitaţi că Timpul este interval între chemarea lui Dumnezeu şi răspunsul omului ! Pr. prof. Dumitru Stăniloaie, … iertaţi …

 6. Observ ca ai multe analize insa nu inteleg de ce cobori garda jos si plasezi lupta numai intre oameni ca si cand lupta ar fi intre carnea si sange..Acei pe care-i analizezi crezi ca de la ei putere au avut ce au facut?Sau crezi ca steaua lor a apus?Eu zic ca nu ci sa inmultit, sunt pe font albastru nu rosu.Insa chiar si ei prin minune pot fi luminati, vezi cazul Petre din ,,Se intorc mortii acasa,,daca cineva inca mai marturiseste drept, nu corect iar pentru analiza ce zici de:,,Sa nu ne razbunati,,sau
  .,Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele.(Romani 12,21)?Nu de alta numai daca tot suntem nemuritori si ne vom intalni in nemurire, sa nu avem surpriza sa ne intalnim cu ei si sa nu avem loc de ei!

 7. Nu mai există stânga și dreapta. Lupta este între național vs internațional. Cine nu înțelege asta, a rămas blocat în anul 1945 sau 1990.

  • Serios? Numai că Dreapta este prin excelență național(ist)ă și Stînga e fundamental internaționalistă.

 8. Exact!De acea spunem Dreapta Credinta,dreapta socoteala!Fiecare popor are o dreapta care s-a cernut intre 1945 si 2017, domnule Petrache. Insa falsul este puternic si multi cad in jocul falsilor drepti si stangi. Daca ne vom scutura putin de lenea civica sau jena de a fi mandru ca esti roman, vom putea vedea o dreapta romaneasca frumoasa, smerita, insa deocamdata cenusareasa. Trezirea fiecaruia din noi din somnul ratiuni va fi luminarea care ne va arata ca avem ce nu are toata Europa. O Dreapta Nationala Crestina, pe jertfa a doua generatii de roman,i care au putere sa ne ajute sa ne trezim din somnul cel de moarte…,si in ce priveste Dreapta cetatii, si in ce priveste Dreapta credinta! Parca este tot mai clara acea trezire din vraja, insa asteptam printul si celelalte ale basmului.

Comentariile sunt închise.