Domnul Liviu Dragnea și subminarea statului de drept

Coincidența a făcut ca la o distanță de doar o zi, sâmbătă, 21 ianuarie, respectiv duminică, 22 ianuarie, să se desfășoare demonstrații masive de protest atât în Washington, capitala SUA, cât și în București, capitala României. Ambele demonstrații au fost relativ pașnice, fără incidente deosebite. Protestatarii de la ambele demonstrații și-au vărsat năduful și și-au făcut cunoscute punctele de vedere față de problemele pe care le consideră importante. La ambele demonstrații au participat lideri ai partidelor de opoziție. Cam acestea ar fi similaritățile dintre cele două demonstrații de protest.

Deosebirile țin de modul în care deținătorii puterii din cele două țări au înțeles să trateze protestele. Până acum n-am citit sau auzit ca liderii partidului de guvernământ din SUA să acuze protestatarii că acțiunea lor este de fapt începutul unei lovituri de stat sau că vor să submineze puterea nou instalată la Washington deși unii vorbitori au avut discursuri incendiare. Să amintim că Madonna, în discursul ținut în fața manifestanților de la Washington, a spus că s-a gândit extrem de serios să arunce în aer Casa Albă, reședința președintelui american. Nici mulțimea nu s-a dat înapoi de la scandări similare cerând suspendarea președintelui Donald Trump.

În același timp, liderii PSD, partidul de guvernământ de la noi, acuză protestatarii că vor să dea o lovitură de stat. Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a declarat textual, nici mai mult nici mai puțin, că „Iohannis s-a instalat în fruntea unei noi mineriade” și că protestele sunt, de fapt, „începutul unei lovituri de stat„. Același lucru l-au susținut și cele două televiziuni de casă ale PSD, Antena 3 și România TV.

M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.

Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date.

E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese.

Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții.

Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular.

Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență.

Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță. (Liviu Dragnea, Facebook)

Nu știu pe ce lume trăiește domnul Dragnea, dar mie mi s-au părut foarte clare motivele pentru care lumea a ieșit ieri în stradă și aceste motive nu au nimic de a face cu răsturnarea domniei sale de la putere. Lumea a ieșit în stradă să protesteze împotriva tentativei de subminare a puterii statului de drept pusă la cale chiar de domnia sa și acoliții domniei sale. Cum altcumva se poate numi tentativa de eliberare pe șest a profitorilor, devalizatorilor sau jefuitorilor statului pe care domnul Dragnea se face că-l susține? Ce semnal s-ar transmite dacă toți aceștia vor fi eliberați sau faptele lor vor fi dezincriminate? Jefuitori, hoți, profitori din toată lumea, veniți în România cât încă mai e ceva de furat! Nu riscați aproape nimic! Veniți și vă înfruptați ca statul român oricum nu are ce vă face! Am avut noi grijă de asta!

Pe lânga asta nu pot să nu remarc în comunicatul publicat pe Facebook de domnul Dragnea folosirea exclusivă a persoanei întâi, singular, de adresare. Domnul Dragnea l-a găsit pe domnul Iohannis, domnul Dragnea a spus în campanie că vrea ca românii să trăiască liberi, domnul Dragnea nu-și ia cuvintele înapoi, domnul Dragnea susține lupta împotriva corupției, domnul Dragnea a solicitat Ministrului de Interne, domnul Dragnea îi asigură pe români, domnul Dragnea nu-i va permite președintelui Iohannis, domnul Dragnea vrea ca programul de guvernare să fie pus în aplicare.

Nici măcar odată nu a folosit domnul Dragnea o formulare de genul „noi, PSD” sau „guvernul nostru” sau măcar ceva de genul „în numele Partidului Social Democrat”. Nu știu dacă domnul Dragnea realizează că stilul său de adresare se potrivește perfect cu stilul de adresare al unei persoane cu înclinații dictatoriale, a unei persoane de care domnul Dragnea, cel putin declarativ, vrea să ferească România.

Eu zic că n-ar strica să se uite în primul rând în oglindă.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Domnul Liviu Dragnea și subminarea statului de drept”

 1. Si un alt aspect trist este cum un site zis nationalist si crestin (Activenews) se transforma pe zi ce trece in trambita a PSD-ului si a tot felul de personaje dubioase (Cornel Nistorescu, Calin Popescu-Tariceanu, ba, intr-o anumita masura chiar Sebi Ghita), doar pentru ca unele dintre aceste personaje au adoptat deodata tonul „patriotic” – in fapt de o demagogie profunda – si pentru ca sunt criticate gafele si abuzurile „celorlalti”. In loc de discernamant, in loc sa intelegem ca in lupta aceasta noi suntem la mijloc, ne aruncam cu ochii inchisi in bratele neo-comunistilor si ale acolitilor lor. Cu atat mai importanta devine misiunea Rost.

 2. Dragnea este os din osul lui Iliescu . Nu gasiti ca are tonul tafnos amenintator pe care il avea fostul presedinte-actual inculpat, in ’90 ?
  Sa nu uitam ca FSNul inainte de a chema muncitorii de la IMGB pentru a sparge protestele opozitiei si minerii in Piata Universitatii, a chemat provocatorii din Ferentari.
  Si pentru aceste interventii populare exista dovezi filmate, dar din motive demne de adus in discutie, tac si politicienii de dreapta, si organizatorii protestelor.
  Marea dilema a lui Dragnea in acest moment este legata de o eventuala interventie a propriilor sustinatori, respectiv a familiior condamanatilor de drept comun de etnie tiganeasca . Apelativul „tigan” il revendica cu mandrie insusi Madalin Voicu si deci, sa nu ne ferim sa ii numim asa pe votantii din Buzesti si pe minoritarii penali din Smardioara, Branceni,Sintesti sau Ferentari.
  In mod sigur il trec fiori de gheata pe Dragnea la gandul ca si-ar putea deceptiona electoratul si il ia cu calduri la ideea ca daca i-ar chema in strada pe admiratorii lui Badalau (artistul promovat de Patapievici la Bxl), l-ar vedea americanii lui Tramp si ar da de dracu.
  Aaa, am uitat, si Voicu se afla la stramtoare http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/instanta-suprema-retrimite-la-dna-dosarul-in-care-au-fost-trimisi-in-judecata-madalin-voicu-si-nicolae-paun-15992759

Comentariile sunt închise.