Eveniment istoric la Chicago. A fost întronizat primul Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi (VIDEO)

În Duminica Mironosiţelor 2017 IPS Nicolae a fost întronizat Mitropolit al nou înfiinţatei Mitropolii Ortodoxe Române a celor două Americi.

Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în 30 aprilie 2017 la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chicago de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, împreună cu trei ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și alți șase arhierei din celelalte Biserici Ortodoxe Surori care au eparhii în Statele Unite ale Americii.

https://www.youtube.com/watch?v=_4RLgwTnKj8

La slujbă au participat preoți și delegați ai parohiilor și mănăstirilor din cadrul eparhiei, precum și reprezentanți ai instituțiilor diplomatice românești din mai multe state americane. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Detroit din cadrul Patriarhiei Ecumenice, informează Trinitas Tv.

După Sfânta Liturghie, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, a citit tomosul sinodal al Bisericii Ortodoxe Române pentru proclamarea înființării Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi și a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

După citirea tomosului sinodal a fost citită și gramata patriarhală de ridicare în demnitatea de mitropolit a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae. Potrivit tradiției bisericești, a urmat acordarea însemnelor de mitropolit: mantia arhierească, crucea pectorală, engolpionul, camilafca și cârja arhierească.

Cuvântul de felicitare din partea preoților și credincioșilor din eparhie a fost citit de părintele vicar eparhial Nicholas Apostola. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a prezentat istoricul comunității românești de pe continentul american și evoluția vieții bisericești de aici.

Ridicarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi la rang de mitropolie a fost hotărâtă în ședința Sfântului Sinod în data de 28 octombrie 2016. Un eveniment similar va avea loc duminică, 7 mai, la Montreal, când va fi oficiată ceremonia de întronizare a Preasfințitului Părinte Ioan Casian ca Episcop ortodox român al Canadei.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost condusă de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.

Ridicarea în demnitatea de Mitropolit a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae a avut loc duminică, 30 octombrie 2016, în Catedrala Patriarhală din București, după Sfânta Liturghie.


IPS  Nicolae Condrea s-a născut în 15 aprilie 1967 în Constanța. A urmat studii liceale în Constanța și București, continuate cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu în perioada 1988-1992.

Între anii 1994-2001 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Marc Bloch din Strasbourg, unde a obținut o diplomă de Studii Aprofundate (1995) și titlul de doctor în Teologie (2001). Pentru o scurtă perioadă – decembrie 2001 – martie 2002 – a fost secretar la Cancelaria Patriarhală.

A fost tuns în monahism în decembrie 2001 la Mănăstirea Radu Vodă din București. Din martie 2002 a slujit ca Arhiepiscop Ortodox Român al celor două Americi.

Sursa: Basilica


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


7 comentarii la „Eveniment istoric la Chicago. A fost întronizat primul Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi (VIDEO)”

 1. In 1974, Sfantul Sinod a ridicat Episcopia Misonara Ortodoxa la rangul de Arhiepiscopie, aceasta cuprinzand jurisdicţional parohiile ortodoxe cu enoriaşi de origine română – sau afiliaţi prin credinţă religioasă sau rudenie – traitori in Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud şi Aria Pacificului.
  Pe situl Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Din Cele Doua Americi, gasim informatii inca mai complete referitoare la IPS Mitropolit Nicolae Condrea .http://www.romarch.org/ro/pags.php?id=8
  Gasesc foarte interesanta aplecarea IPS Nicolae spre cunoasterea psihologiei crestine.
  Facultatea deTeologie din Sibiu isi indeplineste cu remarcabil succes rolul de formator al tinerilor teologi misionari.
  Despre cursurile urmate vreme de 7 ani la Universitatea Marc Bloch, nu putem gasi cuvintele potrivite spre a ne exprima admiratia..

 2. Uneori inadecvarea ne joaca feste, limbajul. Aici nu e vorba ca o facultate de teologie sa isi indeplineasca ….cu remarcabil succes (!)…rolul…de formator…al tinerilor teologi …misionari (!). E vorba ca românii sa nu se rupa de Neam si sa ramana strans uniti in Legea si Credinta lor, oriunde ar fi, dupa voia lor de-a ramane români. Sfinții Românilor au fost toti Vifor, Ardere, Candelă, Lumină, nu biete momâi supte de vlaga si rastignite de clisee. Vine o vreme când se despart apele si nu iertarea crestineasca, ci compromisurile hranite de alte compromisuri care ne scad cu fiecare clipa pana ajungem sa nu ne mai recunoastem – pe acestea aruncati-le la caini ! Fiindca altfel cu noi nu veti fi nicicând.

 3. @voia noastra de a fi

  Aveti dreptate si dumneavoastra si am dreptate si eu.
  Faptul ca aveti dreptate este confirmat de prezenta la ceremonie a Parintelui Profesor Vasile Mihoc si imi permit sa va sugerez sa ascultati, legat de ceea ce afirmati, una din emotionantele sale interventii. https://www.youtube.com/watch?v=_XiBMtupDPM
  „Dreptatea mea”, pe care o puneti la indoiala prin punctele de suspensie, este sustinuta prin chiar cuvintele Mitropolitului Nicolae Condrea care si-a desfasurat activitatea de pastor al Bisericii noastre exclusiv in diaspora, constientizand cu acuitate criza spirituala prin care trece omenirea.
  „Vestim înţelepciunea Bisericii întregii lumi. Lumea este tulburată acum de un duh străin de creştinism, care ajunge până la negarea existenţei lui Dumnezeu. Ceea ce până nu demult era recunoscut ca valoare a lumii şi a societăţii acum este pus sub semnul întrebării. Vorbim aici de apărarea vieţii, de familie, de educaţia copiilor. În această lume a cultului înstrăinării de Dumnezeu noi trebuie să demascăm falsele închinări şi să ajutăm lumea să ajungă la chemarea sa. Educaţia religioasă a copiilor, tinerilor şi adulţilor a fost preocuparea noastră în toţi anii trecuţi şi va rămâne o prioritate”( Dinamica misionara pe continentul american-ziarul Lumina).
  Este posibil ca IPS Nicolae sa nu aiba caldura comunicarii IPS Macarie si nici elocinta IPS Iosif, dar eruditia, tenacitatea si devotamentul sau sunt calitati pentru care ii dorim sa fie admirat si chiar iubit de romanii din America.

 4. Dupa un an de monahism – hopa!… sus, sus … „facut” Arhiepiscop tocmai peste Americile mari si tari! Asta da genialitate administrativa.
  Poate ca este unfunctiobar priceput insa dupa semnarea declaratiilor din Creta a dovedit ca nu-l pasioneaza Ortodoxia si Traditia ci ecumenismul – erezia ereziior, altfel spus a apostaziat dand ascultare masonilor.
  ANAXIOS!
  Si fostului adjuncr, Casian „facut” Arhiepiscop al Canadei, de asemenea apostaziat prin semnarea declaratiilor cretane – ANAXIOS!
  Dezvoltarea institutionala- ne-necesara ca doar nu sint teritorii ocupate de BOR – se face in dauna pastrarii drepte credinte.

 5. 3 luni de monahism sa ajungi Arhiepiscop al celor doua Americi….
  Doar Iisus Hristos facea minuni mai „eficient”, cum ar zice IPS Andrei…

Comentariile sunt închise.