Exerciții de suicid politic

Sau despre cum poate pica USR testul Coaliției pentru Familie

Neomarxiștii din USR i-ar vrea aruncați peste bord pe membrii liberal-conservatori, sau măcar reduși la tăcere în conducerea partidului. Nici o surpriză. Au găsit și motivul ideal: poziționarea partidului față de inițiativa Coaliției pentru Familie privind modificarea Constituției.

Nicușor Dan, liderul USR, a încercat să împiedice o confruntare decisivă între tabere și a cerut ca partidul să nu ia nici o atitudine pe subiectul respectiv. Și, în general, să rămînă neutri pe toate temele care îi separă și concentrați pe cele care îi unesc. Strategia dosului în două luntrii. Era inevitabil ca cineva să se ude. Pare că primul se udă taman cîrmaciul.

Biroul Național și-a impus punctul de vedere: partidul trebuie să se opună inițiativei CpF. Adică să renunțe la ipocrizie – frumos! – și la un bazin electoral mult mai mare decît cele trei milioane de semnatari ai inițiativei CpF – de parcă și-ar permite.

Nicușor Dan înțelege că asta poate însemna sinuciderea politică a partidului. Totuși, nici măcar după jumătate de veac de comunism și aproape trei decenii de tranziție dominată de eșaloanele doi, trei ale PCR și Securității, românul nu e marxist și nici nu gustă corectitudinea politică.

Drept care, Nicușor Dan, nu neapărat din atașament față de valorile conservatoare, ci mai degrabă din simplu calcul politic, pare înclinat să demisioneze. Ca să nu-și lege numele de un dezastru.

Nu știu dacă e cel mai bun calcul. El are deocamdată atuurile învingătorului. A făcut un partid de la zero și l-a băgat în Parlament, într-un singur an. Cei care îl contestă n-au prea demonstrat nimic pînă acum.

Dacă abandonează, nimeni nu-l va exonera de răspundere pentru ce se va întîmpla. Iar dacă și crede puțin în justețea inițiativei CpF, deci, vorbind în sens mai larg, într-o direcție conservatoare, ar fi o lașitate să demisioneze.

În opinia mea, odată cu plecarea lui Dan, USR va merge în ritm galopant spre dispariție, pentru că odată cu liderul fondator se va fi prăbușit și fragilul echilibru construit de el în partid. Ceea ce n-ar fi chiar o tragedie, din contră, s-ar mai risipi din ceața de pe scena politică.

USR este pîndit de primejdia disoluției și cu Dan în continuare la cîrmă, dacă acesta nu încetează cu alba-neagra și nu optează pentru o orientare politică limpede. Așa că, decît să mai piardă vremea cu piruiete, fente și vertigouri, mai bine ar tăia coada pisicii. A pisicii ăleaia pe care, după ce a adunat-o de pe stradă, încearcă să-i devină stăpînă.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Exerciții de suicid politic”

  1. USR este o creatie a lui soros. Ca si PD, PMP, Monoica Macovei etc.
    Directiva sososista e clara; miza e prea mare.
    Chiar daca USR va dispare, va aparea peste noapte un alt Nicusor Dan, la vreo carciuma din Centrul vechi…

  2. E momentul sa mai si dispara din aceasta forta „umflata cu pompa” a USR! Sa vina formatiuni nationalist crestine autentice.

Comentariile sunt închise.