OPINIE JURIDICĂ: Procesul legislativ de adoptare a legii de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48(1) este constituțional (Document)

Asociațiile Alianța Familiilor din România și PRO VITA (București) au depus la Curtea Constituțională o opinie juridică „amicus curiae” (prietenii curții), în vederea exercitării de către aceasta a controlului de constituționalitate a Legii nr. 569/2016 – Lege de revizuire a Constituţiei României, inițiată de cetățeni cu drept de vot și adoptată de Parlamentul României.

Semnatarele solicită plenului Curții să constate constituționalitatea procesului legislativ de adoptare a legii, în contra pretinsei „vicieri” a acestuia, invocată de terțe părți în temeiul neconstituționalității unor modificări aduse Regulamentului Senatului privitor la procedura de vot în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei.

Astfel, arată semnatarele, Camera Deputaţilor şi-a dat votul asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției la 09.05.2017, fiind legal învestită în temeiul unui regulament ce se bucura de prezumţia de constituţionalitate la acea dată. Contestarea modificărilor aduse Regulamentului Senatului și decizia privind neconstituționalitatea acestora au survenit ulterior votului; or, deciziile Curții produc efecte numai pentru viitor.

A sancţiona ordinea de vot în camere şi a lipsi de efecte votul de adoptare a revizuirii dat în ambele camere, în condiţii de egalitate perfectă de legitimitate deliberativă (principiul „bicameralismului perfect”), ar însemna a sancţiona nu rezultatul deliberării, întru nimic viciat, ci pe iniţiator – cetăţenii semnatari ai inițiativei – în ocrotirea intereselor căruia se presupune că se acţionează, deși acesta nu a fost prin nimic prejudiciat de procesul legislativ.

Verificarea constituționalității este etapa finală din parcursul legislativ al inițiativei cetățenești de revizuire a articolului 48(1) din Constituția României. Conform legii nr. 47/1992, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.

Documentul poate fi citit integral aici.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost