ROST continuă să se implice în salvarea bisericii de la Vința

Așa după cum cititorii noștri știu, Asociația Rost s-a implicat încă de la început în campania de salvare a bisericii de la Vința – Alba. Ne propusesem să contribuim cu o sumă cît mai mare la reconstrucția bisericii pe un alt amplasament, fiind asigurați că fondurile pentru dezmembrarea ei și pentru recuperarea picturii vechi de 250 de ani vor fi acoperite de CupruMin și ASTRA. Din păcate, cheltuielile au depășit bugetul alocat de cele două entități, întrucît a fost nevoie de schimbarea metodei de extragere a frescei în timpul lucrărilor, pentru adaptarea la condițiile speciale oferite de pereții de piatră. Fără să intrăm în detalii tehnice, important pentru cei care ați făcut donații este că am decis ca, din suma strînsă pînă acum în contul campaniei (circa 70.000 de lei) să suportăm o parte din cheltuielile pentru extragerea frescei. Astfel, am achitat ce mai rămăsese de plătit pentru munca specialiștilor, 26.530 de lei, și parțial costuri de cazare masă pentru lucrători și materiale, în valoare de 12.305 lei. În total: 38.835 lei. Ultimele plăți le-am făcut la sfîrșitul lunii Noiembrie. Natural, există pentru acești bani documente doveditoare: contract de prestări servicii, facturi și extrase de cont.

Așadar, efortul nostru de a colecta fonduri pentru reconstruirea bisericii din Vința în muzeul în aer liber al ASTRA Sibiu va fi și mai mare acum, căci distanța dintre ce ne-a rămas în cont și suma propusă, de 350.000 de lei, a crescut, în loc să se micșoreze. Însă, mare-I Dumnezeu și unde ne străduim cu neputința noastră nădăjduim să pună și El umărul.

Reamintim că biserica de la Vința este păstrată, pe bucăți, în depozitele ASTRA Sibiu. La primăvară, sperăm să înceapă lucrările de reconstrucție și-apoi, în scurt timp, să mergem la (re)sfințirea bisericii.

Cei care doriți, puteți dona în continuare în contul dedicat campaniei, deschis de Asociația Rost: RO82BACX0000000107363000.  Vă mulțumim celor care ați făcut-o deja, ca și celor care o veți face. Doamne, ajută!

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost