Va fi lăsat să moară PSD?

Condamnarea lui Liviu Dragnea vine tîrziu și, din păcate, lasă loc bănuielii. Dacă ieri PSD ar fi obținut 30 – 40% din voturi, Dragnea ar fi fost astăzi achitat și lansat în cursa pentru președinție?

Justiția trebuie să-și onoreze independența, dacă tot i-o apărăm. Era mult mai bine ca sentința să fi fost dată înainte de alegeri, mai ales că erau totate condițiile întrunite pentru asta.

Bineînțeles, satisfacția că ”strigoiul lui Ceaușescu” (apud CTP) a fost doborîtă va acoperi luciditatea analitică și reacțiile vor fi pe măsură. După cîteva zile de ”festival” pe FB, vom înțelege cu toții că începutul binelui este încă departe, că încarcerarea lui Dragnea nu rezolvă toate problemele, deși crează premisele unei alte ordini interne.

În altă ordine de idei, rămas fără capo di tutti capi, PSD va scoate la lumină alte șapte capete, poate mai hidoase, care se vor lupta pentru supremație. Prima bătălie începe chiar azi, avînd ca miză guvernarea PSD. Unii vor fi înțeles că partidul are nevoie de o pauză la guvernare pentru a se reface și pentru a reveni în forță anul viitor. Alții nu vor să renunțe la accesul la resurse pentru următorul an și jumătate. Cîștigătorul acestui prim conflict de după Dragnea va încerca să se impună și în restul temelor majore, iar luptele se vor ține lanț.

Viorica Dăncilă, care a preluat președinția PSD după condamnarea lui Dragnea, va fi scoasă din toate funcțiile, ca o măsea stricată, nu înainte însă de a fi folosită de toate taberele.

În paralel, partidul va fi nevoit să poarte și războaie externe. Unul greu va fi cu Ponta, care va ataca mai susținut, ațîțat de mirosul sîngeului, pentru a provoca o scurgere mai abundentă de aleși către partidul său.

Toate acestea pe fondul eșecului de ieri, cînd PSD a obținut un minim istoric de voturi și în condițiile în care a pierdut în doi ani 20% din intențiile de vot. Rezultatul de ieri îl poate prevesti pe cel de anul viitor.

De modul în care va gestiona momentul Opoziția (PNL, USR-PLUS și PMP) depinde, în mare măsură, supraviețuirea PSD. Acest partid a mai fost pus în dificultate: pierderea guvernării în 1996 (în anii cînd țara putea lua o cu totul altă turnură și, într-o bună măsură a și luat), pierderea guvernării și a președinției pregătite pentru Adrian Năstase în 2004, condamnarea și închiderea lui Năstase, demisia lui Victor Ponta din fruntea guvernului și de la conducerea PSD, dar poate că niciodată nu a trecut printr-un pericol la fel de mare ca acum. Și, așa cum PSD a dovedit că singurul care îl poate învinge este el însuși, la fel a probat și Opoziția că ea însăși este singura care salvează PSD de la extincție.

Sînt două opțiuni. Prima, ca Opoziția să lase PSD în continuare la guvernare, dar să-l oblige să administreze cît de cît în limitele normalității, fără”revoluții” în nici un domeniu și fără să poată provoca daune foarte mari. PSD se va eroda și mai mult, și în exterior, și în interior. Va putea fi învins cu ușurință, la scor de maidan, în 2020, și poate chiar eliminat ulterior de pe scena politică.

A doua, ca Opoziția să se grăbească să preia guvernarea, pentru a salva ce se poate salva, pentru a avea acces la resurse și a-și mulțumi clientela politică, pregătind totodată o victorie zdrobitoare în 2020. Avînd în vedere trecutul nu foarte îndepărtat și cunoscînd capacitatea liderilor Opoziției, n-aș miza că aceasta va ieși cu bine dintr-o astfel de încercare. Mai dragabă aș paria că ar facilita întoarcerea PSD la guvernare, eventual cu o aripă a Opoziției atașată. Vezi isprava guvernării Cioloș, sub bagheta maestrului de ceremonii Iohannis.

Prin urmare, sper ca liderii PNL și ai USR-PLUS să nu se lase îmbătați de rezultatul alegerilor parlamentare și să ia în calcul prima variantă.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost