Despre traficul de copii sub masca adopțiilor internaționale

„Găsește-mi un copil. Plătesc cash. Lobby-ul pentru adopții internaționale” este un documentar realizat în 2009, ce poate fi urmărit la adresa de mai jos. Durează 45 minute.

 

 


Filmul pornește de la munca lui Roelie Post, avocat pentru drepturile copilului, ce a lucrat în România între 1999-2009, trimisă de Comisia Europeană. Misiunea ei era să ajute la reformarea sistemului de instituționalizare a copilului din România, cu ocazia pre-aderării la UE. Ca și acum, pe atunci în UE erau interzise adopțiile între state. În România – nu.


Post și-a dat seama că adopțiile între state reprezintă un trafic de copii legalizat sau tolerat (oriunde în lume). A calculat că în 10 ani România a exportat peste 30.000 de copii.


Banii din acest trafic mergeau spre autoritățile de protecție a copilului (sub o formă legală sau nu), oameni politici și intermediari. Banii veneau de la persoane sau organizații bogate interesate, din Vest, desigur.


Post a scris o carte, publicată pe speze proprii, netradusă nicăieri, deocamdată. Romania – for export only. The untold story of the Romanian ”orphans”. Acum se află în curs de a fi tradusă la noi și sperăm să vadă lumina tiparului la toamnă.

 

În 1994, România este primul stat care ratifică Convenția de la Haga privind Adopția. Scopul acestei Convenții era să reglementeze adopțiile între state, numite și adopții internaționale, văzute ca o ultimă soluție pentru ca un copil orfan să primească o familie. Dar efectul pervers al acestei Convenții a fost încurajarea abandonului în țările cu probleme sociale, sub presiunea cetățenilor străini bogați, dispuși să dea zeci de mii de dolari pentru a adopta un copil.


România a oprit adopțiile internaționale în 2007, la presiunile UE și contrar voinței SUA, după cum reiese și din documentarul de mai sus.

După munca și cercetările efectuate în România, Roelie Post a înființat o asociație, Against Child Trafficking, care țintește să convingă toate statele că adopțiile internaționale au devenit o piață condusă de cerere și că, acolo unde sunt permise, împiedică aplicarea unei politici de protecție a copilului care să respecte drepturile acestuia și ale familiei sale. România nu are reprezentanți în această asociație.

 

În România, peste 95% din cei 53.000 copiii aflați în sistemul de protecție socială au cel puțin un părinte în viață.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Despre traficul de copii sub masca adopțiilor internaționale”

  1. Astazi prin evenimentul de la Caracal, in care la fel un traficant de ” carne vie ” , de
    copii, care in acest caz este si un criminal in serie , si cine stie cati criminali internationali in serie au sacrificat acestii copiii pentru organe , sau pentru prostitutie , copii nascuti ca cetatenii romani , care trebuiau protejati de statul roman, se dovedeste inca o data , ca acest ” stat mafiot ” functioneaza si va functiona in interesul gruparilor nationale si internationale de tip mafoit , care au un singur scop ” producerea profitului financiar prin orice mijloc infractional politic , deoarece conform organigramei functionale a statului , politicul ” prin alesii poporului ” , gestioneaza buna functionare a statului . Ce putem face , nimic , vom asculta ” povesti pitoresti ” la posturile lor de televiziune , vom alege iar ca si pana acum , altii asa zisi mai buni , dar la fel de corupti si de multe ori din ce in ce mai prosti ca cei dinaninte, si tot asa , este deja , o structura politica nationala si internationala , cu un singur scop ” profitul prin orice mijloc ” , restul este utopie . Solutia , fiecare dintre noi trebuie prin orice mijloc sa sesizam infractiunea si daca putem sa ne facem datoria umana de a ii consulta si sprijinii pe cei care inca nu isi cunosc dreptrurile . Sunt mii de fundatii in Romania , cu banii alocatii din fonduri europene, pentru consultanta , instruire , aplicare drepturi fundamentale ale omului ,fundatii care s-au transformat in trambuline ,electorale , tot pentru asa zisii alesii ai popurului. Fiecare dintre noi putem sparge acest cerc vicios , numai prin fapta noastra , restul sunt vorbe , si putem fii fiecare ca parintii in situatia parintilor de la Caracal , sau sa asistam indiferenti la traficul de copiii abandonati din orefelinatele romane.

Comentariile sunt închise.