Îndemn la unitate

Două partide de dreapta, cu aceleași obiective, stau să se nască. Liderii lor, doi activiști civici de linia întîi, Peter Costea și George Simion, ar trebui să acționeze împreună.

Dl Peter Costea, liderul Alianței Familiilor din România și fost candidat în alegerile pentru Parlamentul European din acest an, a decis ca, împreună cu susținătorii domniei sale, să creeze un partid pe temeiul celor 150.000 de voturi pe care le-a obținut pe 26 Mai.

Și dl Costea, ca și prietenul George Simion, a conchis că numai printr-o acțiune politică partinică mai poate să-și atingă dezideratele – urmărite pînă acum numai prin mijloace civice.
Este un adevăr incontestabil.

Iar hotărîrea dlui Costea mă bucură, cu atît mai mult cu cît e surprinzătoare pentru mine. Nu mă așteptam ca domnia sa să facă un astfel de pas.

Pe 14 septembrie, la Săcele, va fi lansat deci Partidul Renașterii României (numele este inspirat de sloganul de campanie al dlui Costea ). Este un lucru bun. Dar și mai bine ar fi ca eforturile celor doi foști candidați independenți, Costea și Simion (care a lansat deja o mișcare similară pe 11 august, pornind tot de la ideea că trebuie pus în lucrare capitalul de încredere oferit de cei 120.000 de alegători ai săi) să se unească.

Sînt convins că acești doi lideri reuniți, dimpreună cu echipele lor, ar reuși să facă un partid care să intre în Parlament la anul cu un scor semnificativ, astfel încît să conteze pe scena publică. Cu atît mai mult cu cît mesajele lor sînt identice în multe puncte și anume în cele esențiale: credință, familie, națiune, libertate.

De aceea, sper din toată inima ca de această dată, prin acești doi români vrednici, să arătăm că unitatea este posibilă și la meridian românesc și să ilustrăm în mod exemplar deviza „Unirea face puterea!”.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Îndemn la unitate”

 1. E bun si necesar acest indem la unitate, dar, din pacate, cred ca singurul castig va fi impacarea constiintei dvs. Nu cred ca neoprotestantii romani vor sa faca parte dintr-un partid politic in care ortodocsii sa joace in rol major. In domeniul politic si de afaceri nu cred ca vor sa fie decat vioara intai a.i. sa primeasca toate laudele si toate beneficiile, fie si doar de imagine. O chestiune de mandrie neconstientizata.

  In plus, mi se pare, pt. majoritate neoprotestantiilor romani, romanitate nu reprezinta decat o mica culoare, de care repede si bucurosi s-ar descotorosi in schimbul a ceva mai aratos.
  Sunt / vor sa fie americani, romani pre putin / putini.
  De exp., mesajele Aliantei Familiilor de Ziua Nationala a Romaniei contin Proclamatia Prezindentiala a Multumirii rostita de primul presedinte american G. Washington la 1789! Asta in fiecare an. Mai fratilor, chiar asa?! Ce suntem americani?! Nici sa se prefaca nu mai pot sau nu mai vor. Despre istoria romanesca, despre eroi, nimic. Chiar nimic.

  S-ar asocia cu ceva ortodox doar de nevoie, daca i-ar smeri mult Dumnezeu, sau doar sa ne infinga un cutit in spate. Decat asa tovarasi, mai bine lipsa.

  Dar indemnul este bun si necesar. Sper ca eu sa fi debitat prostii.

  In privinta intrarii in Parlament, Doamne ajuta, dar sansele sunt teoretice. Cel mai importata e gasirea unor metode simple prin care miscarea politica anuntata sa se faca cunoscuta si gasirea a destui oameni pt. o cursa lunga. Si sa ne rugam ca bunul Dumnezeu sa deschida urechiile si inimile connationalilor nostri.
  Si unitate. Dupa ce cursa a inceput sa nu plecam usor urechea la zvonurile despre cei din condurerea partidului. E ca la razboi, daca nu mai ai incredere in cel de linga tine, infringerea e singura. S-a vazut asta la ANR.

Comentariile sunt închise.