Islanda și pandemia de gripă chinezească

Populația totală a Islandei este de doar 364.134 persoane. Acest lucru a făcut posibil ca 10% din populație să fie testată pentru Covid-19. Până acum Islanda a raportat în jur de 1.700 de infectări și 8 decese (mortalitate 0.47%) fără să impună carantina, permițînd majorității firmelor să-și continue activitatea economică dar interzicând ca mai mult de 20 de persoane să se adune la un loc și recomandând populației să păstreze distanța, lucru pe care cei mai mulți islandezi îl respectă.

Rezultatele sunt foarte interesante:

  • În primul rând metodologia: autoritățile islandeze au ales să aleagă la întâmplare, din cartea de telefon, pe cei care să-i testeze.
  • Rata de infectare este între 0.3% și 0.8%.
  • Dintre cei testați și depistați pozitiv, aproximativ 50% sunt asimptomatici, dublu față de estimarea Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Nu s-a stabilit încă rata celor asimptomatici care vor dezvolta simptome mai târziu.
  • Începând cu mijlocul lunii martie rata de infectare a populației considerate cu risc scăzut de îmbolnăvire s-a stabilizat și a început să scadă. (sursa)

Până în prezent datele furnizate de Islanda sunt cele mai complete și ne arată că se poate lupta cu această gripă și fără să a se distruge economia, că distanțarea socială funcționează și că marea majoritate a populației care va contracta acest virus își va reveni fără să aibă nevoie de ajutor medical.

Aș vrea să mai remarc ceva: Islanda, la o populație de 364.134 are 1.700 de persoane infectate. Dacă extrapolăm la populația României ar echivala cu 84.000 de persoane infectate la o populație de 18 milioane. Doar că noi avem doar în jur de 6.300 de persoane depistate pozitiv și 314 decese, asta înseamnă o rată a mortalității de 4,98%, de 10 ori mai mare decât în Islanda.

Diferența este modalitatea de testare, la noi sunt testați doar cei ce au deja simptome. Dar dacă acceptăm datele Islandei ca fiind valide, ar însemna că în Romania sunt de 10 ori mai multe persoane infectate, adică în jur de 63.000 dintre care 56.700 s-au vindecat fără ajutor medical.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost