Klaus Iohannis anunță că intrăm într-o ”nouă normalitate”, plină de restricții

Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind încetarea stării de urgență pe 15 Mai, dar cu trecerea la o altă normalitate, la care trebuie să ne adapătăm, mă îngrijorează la fel de mult ca declararea stării de urgență.

Cred că devine tot mai clar pentru multă lume că ne îndreptăm spre o nouă ordine socială, care, sub teroarea exercitată zilnic (prin manipulările și isteria din presă, prin structurile de forță, prin afirmații exagerate ale înalților funcționari și demnitari ai statului), ne va restrînge în continuare multe drepturi și libertăți. Dar, spre deosebire de starea de urgență, această restrîngere nu va fi pe un termen determinat. Ar putea fi pentru totdeauna.

Între altele, vor rămîne interzise adunările publice. Bisericile vor fi deschise? Nu a spus nimic Iohannis. Parcurile vor fi deschise? Nu știm. Știm însă că vom purta mască în spațiile închise și în transportul în comun, cel puțin pînă anul viitor. A, și că nu vom mai fi siliți să dăm declarații pe proprie răspundere că mergem la piață.

Vedeți mai jos declarația lui Klaus Iohannis în format video și text.

L.E.

Reascultînd declarația de presă a președintelui Iohannis, am realizat că n-a spus nici un moment că ridică starea de urgență, ci numai că încetează ”actuala stare de urgență” pe 15 Mai. Și că ”după ce încetează actuala stare de urgență, unele restricții se vor menține, altele nu”. Așa are o logică mesajul lui de ieri, căci altminteri nu exista nici un instrument constituțional de a restrînge mai departe anumite drepturi și libertăți în absența stării de urgență.
Vestea este că pe 15 Mai vom avea o prelungire a stării de urgență, dar ceva mai blîndă decît aceasta de acum, în speță vom putea umbla pe stradă fără declarații pe proprie răspundere. Cam atît. Temerile exprimate mai sus rămî.

 

 

Bună ziua!

Dragi români, așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine, voi da jos masca.

Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației și, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți, vă privesc pe toți, trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim.

Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.

O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai, stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai, vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.

O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.

În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai.

Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru.

Vă mulțumesc!

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Klaus Iohannis anunță că intrăm într-o ”nouă normalitate”, plină de restricții”

  1. A zis „adunările publice de tot felul”. Evident că între ele se includ și cele religioase. Când s-a dat ordonanța militară care a închis bisericile, nu era vorba în ea despre biserici, era vorba tot despre adunări (întruniri) publice. Miza reală este, cred eu, de a nu se putea protesta împotriva noii „normalități”.

  2. Ușor-ușor vom ajunge să purtăm botniță. Ăsta este scopul. Deocamdată ți se creează obișnuința/dependența de a avea fața acoperită. Apoi urmează botnița, prietene :))))

  3. Se pare că destule măsuri aberante vor continua. Minciuna și manipularea nu mai au limite. Acum planurile secrete se pun în aplicare pe față. Să nu ne lăsăm călcați în picioare! Pielea ne-o vor lua oricum(nici unul nu va fi ocolit), dar depinde dacă ne-o vor lua stând verticali sau stând pe burtă!

Comentariile sunt închise.