Inițial, serviciile secrete americane au respins ideea că originea coronavirusului ar fi un laborator de biocercetare chinezesc. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, acum neexcluzând această variantă.
Este clar că noul tip de coronavirus este de origine naturală, nemodificat genetic, dar narațiunea oficială a Chinei cum că o piață din Wuhan, în care se comercializează animale vii, ar fi sursa de unde a plecat coronavirusul este pusă serios sub semnul întrebării.
Realități
Deși China a anunțat OMS despre noua epidemie abia la data de 31 decembrie 2019, diverse servicii secrete au început să adune informații încă din luna noiembrie a anului trecut. În preajma Anului Nou, rapoartele prezentate președintelui SUA au început să conțină informații despre epidemia din China și despre faptul că autoritățile chineze încercau să mușamalizeze situația. Agenților serviciilor secrete americane li s-a părut suspicios că imediat a fost blamată piața din Wuhan, unde se comercializau animale vii, deși primele cazuri nu aveau legătură cu aceasta.
Orașul Wuhan găzduiește câteva laboratoare de cercetare biochimică. Laboratorul Național de Biosiguranță din Wuhan, primul laborator recunoscut public cu cele mai înalte standarde de siguranță, sucursala din Wuhan a Centrului chinez pentru controlarea și prevenirea bolilor și Institutul de Virologie din Wuhan, unul dintre cele mai importante laboratoare din lume unde se studiază coronavirusuri izolate de la lilieci.
Institutul de Virologie din Wuhan colaborează cu cercetători și instituții similare din întreaga lume, inclusiv Institutul Național de Sănătate al SUA, cu scopul de a preveni pandemiile cu viruși de proveniență animală.
În luna februarie a acestui an un cercetător chinez, Botao Xiao, a publicat un material care susținea varianta că originea virusului este un laborator chinez. Ulterior acesta și-a retractat afirmațiile spunând că nu are dovezi care să susțină cele declarate inițial.
Mai trebuie menționat că în anul 2004 virusul SARS a scăpat dintr-un laborator chinezesc din Beijing, la momentul respectiv fiind confirmate opt cazuri de infectare printre care și doi cercetători.
De asemenea, într-un material publicat în anul 2016 de un grup de cercetători chinezi, aceștia descriau experimentele făcute cu doi viruși de lilieci care aveau caracteristicile necesare pentru a infecta oamenii. În timpul acelor experimente au fost folosite măsuri de biosiguranță de nivelul 2, maximul fiind nivelul 4. Nivelul 2 de biosiguranță este implementat când se operează cu eșantioane de viruși cu risc moderat de infectare, adică cerințe minime pentru chiuvetele pentru spălarea mâinilor, uși care să se blocheze automat și metode de decontaminare a deșeurilor. Experții americani susțin că ar fi trebuit folosite măsuri de siguranță mai drastice.
Speculații
Senatorul american Tom Cotton, membru al Comisiei de Informații a Senatului SUA, a promovat public o serie de teorii, inclsiv faptul că virusul ar putea fi o armă biologică la care lucrau chinezii și care a scăpat accidental din laborator.
Ofițeri ai serviciilor secrete americane au refuzat să confirme această variantă dar au spus că senatorul Tom Cotton prezintă câteva lucruri utile și că teoria unui accident de laborator nu poate fi eliminată. De altfel Donald Trump, președintele SUA, a început să se refere la virusul respectiv ca „virusul Wuhan” după ce a primit informările serviciilor secrete pe acest subiect.
Posibilitatea ca virusul să se scurgă în timpul unui accident de laborator „este luată serios în considerare” în cadrul guvernului Statelor Unite, potrivit unui alt oficial de securitate națională, pensionat recent, care a amintit de un raport al Departamentului de Stat în 2019 privind controlul armelor, neproliferarea acestora și dezarmare. Raportul notează că oficialii chinezi nu au reușit să-i asigure pe inspectori că se supun Convenției privind armele biologice, inclusiv prin faptul că au refuzat să furnizeze informații despre cercetarea „a numeroase toxine cu potențial de utilizare dublă”.
Alte realități
Potrivit Washington Post, angajații Departamentului de Stat al SUA au vizitat Laboratorul de Virologie din Wuhan în 2018 și au redactat un raport cu probleme de siguranță ale laboratorului. Chestiuni similare au fost prezentate cu privire la Laboratorul Național de Biosiguranță din Wuhan în 2017 în prestigioasa revistă științifică Nature. Ulterior aceasta a anexat o notificare în care argumentează că materialul lor cu privire la problemele de siguranță din trecut nu ar trebui să fie utilizat ca dovadă că un accident de laborator a dus la pandemia din 2020.
Oricum, un oficial CIA este optimist că dacă sursa virusului este un accident de laborator acest lucru va fi dovedit în viitorul nu foarte îndepărtat.
(Sursa)