Vremuri triste, vremuri vesele

Miroase a dictatură. Țăranii ”de subzistență” nu mai au voie să-și lucreze pămîntul. Nu mai putem aprinde o lumînare la mormintele răposaților noștri, căci cimitirile sînt ferecate și păzite. Lîngă biserici fac polițiștii planton, să nu cumva să îndrăznească vreun creștin să-l caute pe Dumnezeu. Orașul e împînzit de poliție ca niciodată. Se urlă în megafoane: „Stați în casă!”. Se dau amenzi aiurea, pe bandă rulantă. Unii polițiști au (re)devenit milițieni, dedîndu-se la abuzuri, agresiuni verbale și violențe fizice. Pare-se că lumea trebuie oprită cu orice preț să circule în pragul Floriilor la ortodocși și a Paștelui la catolici. Tensiunea crește. Iar toate astea se vor plăti într-un final. Prevăd că PNL va avea un recul puternic în proximele alegeri. Totul este să nu se lase înșelați românii de învechiții în rele la putere care se ascund după alte acronime, dar tînjesc după vremurile cînd politicul dispunea discreționar de cetățean. Să nu uităm samavolniciile la care s-au dedat USL, cu Ponta și Antonescu la timonă, ori PSD-ul lui Dragnea sau al Dăncilei, timp de șapte ani. Nici ei nu trebuie votați! E nevoie de o schimbare majoră a clasei politice.

Soluții sînt, deja avem de unde alege.

Și, ca să încheim totuși într-o cheie mai veselă, să vă spun cine ultimul dintre cei care au călcat pe becul ”corectitudinii politice”: Vladimir Tismăneanu. Da, omul care s-a dovedit de-a lungul anilor unul dintre cei mai conformiști CP, ba chiar și un beneficiar al lor, a îndrăznit să spună o glumă incorect politică. Cică s-au anulat zborurile pentru ciorile din Țăndărei. Și ce să vezi? S-au sesizat Consiliul de Combatere a Discriminării (CNCD), condus de Asztalos Csaba, și Institutul pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”, de sub directoratul lui Alexandru Florian. Cum s-ar zice, doi minoritari vor să mi-l omoare pe un al treilea, că-i mai ortoman și-are ciori mai multe. Adică să-l ardă în efigie. Pentru că asta înseamnă ce au anunțat: acuzație de rasism și reclamație la universitatea din SUA unde predă Tismăneanu. Chiar dacă Tismăneanu și-a șters postarea și și-a pus nițică cenușă în cap, comisarii CP sînt neîndurători.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost