Cîți trebuie să mai moară ca să ieșim din ceață?

Autoritățile de la noi și de aiurea au băjbîit, s-au bîlbîit, au reacționat inadecvat și n-au făcut decît să alimenteze panica din rîndul cetățenilor, în lupta cu pandemia de coronavirus. Dovadă că n-au știut ce fac și că au acționat la întîmplare este că pe zi ce trece mai înregistrăm cîte o contradicție cu consecințe nefaste. Vorba lui Adrian Papahagi, sîntem într-o confuzie totală:

”Am urmărit cu evlavie comunicatele Științei, dar n-am înțeles dacă virusul ăsta e contagios al naibii sau nu prea, dacă omoară pe capete sau e periculos numai pentru bătrânii cu boli cronice, dacă afectează mai degrabă circulația sau respirația, dacă supraviețuiește peste tot și cât timp, dacă masca și mănușile protejează cu adevărat, dacă alcoolul dezinfectează eficient suprafețele, dacă intubarea ajută sau încurcă, dacă fumatul sau vitamina C protejează sau vulnerabilizează, dacă e un risc să ai o imunitate perfectă… ”

Această confuzie se datorează și faptului că, din start, au fost respinse autopsiile. Nu e prea clar de ce. Totuși, cînd au fost făcute, au început să iasă la iveală alte informații, despre care însă nu știm dacă nu vor fi contrazise mîine.

Iată ce scrie Tiberiu Lovin, într-un articol din Cronicarul:

”Virologul Maria Rita Gismondo a explicat pentru presa italiană că pacienții au fost victimele unor diagnostice greșite, care presupuneau că principala acțiune a Covid-19 e provocarea pneumoniei. După realizarea a 70 de autopsii ale celor decedați din cauza pandemiei, rezultatul arată că aveam de-a face cu o boală inflamatorie vasculară sistemică. În traducere, sângele nu circulă și nu poate ajunge la plămâni sa-i aerisească, de aceea e nevoie de anticoagulante. De exemplu, Heparina e unul, iar 10 fiole costa 28 de euro. Cel mai ieftin ventilator e peste 4.100 de euro, dar cele din spitale sunt undeva între 25-50.000 de dolari. Criza ventilatoarelor a fost atât de mare încât ele sunt promise să ajungă la destinație în două luni, cel mai devreme. Nu s-au dovedit inutile, ci chiar au făcut rău.

Raportul medicilor italieni este revoluționar, dar completează un alt studiu publicat în Journal of the American Medical Association. Pe scurt, între 76 și 97% dintre pacienții care au murit primiseră ventilație mecanică (grupe de vârsta 18-65 de ani și mai mare). Rata de mortalitate a celor care n-au beneficiat de ventialtor la aceleași grupe de vârstă: 19-26%.”

Și încheie întrebîndu-se, cine va plăti pentru viețile celor care s-au stins în timpul acestui ”experiment.

Întregul articol poate fi citit în Cronicarul.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Cîți trebuie să mai moară ca să ieșim din ceață?”

  1. Alo pe Papahagi il citati voi? Care ne spune sa renuntam linistiti la lingurita de la Sf Impartasanie ca e inventie „bizantina, medievala?!” Pe tov lui macovei si al lui petrov? Sper sa nu fie cooptat si in A.U.R. ca atunci chiar mi-as pierde orice bruma de simpatie pt voi…

  2. De ce să nu-l cităm, dacă are dreptate?
    Trebuie să învățăm cu toții să luăm ce e bun de la fiecare și să combatem idei și argumente, nu persoane.
    Personal sînt în dezacord cu Adrian Papahagi în cîteva puncte esențiale (identitate națională și suveranitate națională, de pildă), ceea ce face cel puțin improbabilă vreo colaborare politică. Dar asta nu înseamnă că nu-l pot aprecia pentru darurile pe care le are și că nu pot recunoaște cînd are dreptate.

Comentariile sunt închise.