AUR cere reacție fermă a autorităților române în problema românilor din Timoc

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a luat cunoștință cu profundă îngrijorare de situația dramatică a fraților noștri români, din Timoc, Serbia.

Considerând că relațiile României cu Serbia trebuie să fie unele de bună vecinătate și de respect reciproc, nu înțelegem cum autoritățile sârbe pun în pericol aceste relații supunând comnunitatea românească din Timoc unui tratament care încalcă flagrant legislația europeană în materie de drepturi ale minorităților naționale și încalcă standardele minimale de mediu, punând astfel sub semnul întrebării sprijinul pe care România îl acordă Serbiei în procesul său de integrare în Uniunea Europeană.

Ținând cont de situația în care se află cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc, AUR cere instituțiilor statului român să adopte de urgență cele mai eficiente și rapide măsuri pentru ca frații noștri de dincolo de Dunăre să își poată păstra identitatea națională, având acces la educație, mass-media și slujbe religioase în limba maternă/română, condiții minimale pentru orice minoritate din Europa.

În ceea ce privește modul în care Serbia utilizează o companie chineză pentru a mări presiunea asupra comunității românești din zona Borului, afectând grav mediul înconjurător și făcând imposibilă viața în condiții normale, AUR va informa instituțiile europene și solicită autorităților responsabile de politica externă a statului român, Administrația prezidențială și Ministerul Afacerilor Externe, deschiderea de discuții cu partea sârbă și acțiuni ferme în această chestiune.

Rezolvarea imediată a situației grave în care se află comunitatea românească din Timoc trebuie să fie condiția sine qua non pentru sprijinul și votul României în cadrul procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

Parlamentarii AUR vor utiliza toate mijloacele parlamentare și extraparlamentare pentru monitorizarea și ajutorul fraților din Timoc, Serbia.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „AUR cere reacție fermă a autorităților române în problema românilor din Timoc”

  1. vad comunitatea sarbilor de aici , din Trieste…aroganti , rautaciosi , invidiosi , ei fac muncile inferioare , deoarece 95% sunt fii de tarani cu zero viitor in satucurile extrem de sarace ale Serbiei…ramasesera singurul popor slav cu care se putea vorbi …dar treptat incep sa devina bestii….am avut pe o perioada de 6 luni un coleg asistent medical originar din satucurile din apropierea Dunarii …mi-a spus intr-o zi exact aceste cuvinte :” Romania ? tara aia mica si prapadita , saraca , din cealalta parte a Dunarii?” …i-am soptit surazand ca ii sparg dintii daca il vad in oras ….pentru un fiu de taranoi sarb , se poate atinge varful existentei umane cu o masina de 50 mii euro si un ceas Rolex de 15 mii euro …ei atat inteleg de la viata ….zero cultura…..sunt extrem de inapoiati …cine a vazut cal verde si sarb destept ? spune o zicala din Banat

Comentariile sunt închise.