Fetiță de 1 an și 9 luni, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului, refuzată la București, a fost transportată la Iași, unde nu poate să fie tratată

O fetiță în vârstă de 1 an și 9 luni, cu arsuri pe 90%  din suprafața corpului, a fost plimbată, sâmbătă, prin mai multe spitale din țară, ajungând în cele din urmă la Iași, unde nu poate să fie tratată.

Fetița de un an și 9 luni a ajuns sâmbătă seara la Spitalul Sf. Maria din Iași, după ce a fost adusă de la Huși cu un elicopter SMURD, informează Digi24.

Inițial, s-a cerut transportarea ei la București, unde există singura secție de pediatrie pentru mari arși din țară, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Numai că răspunsul de aici a fost unul de refuz, pe motiv că nu niciunul dintre cele zece paturi nu este liber.

În aceste condiții, fetița a fost dusă la Iași. Pe drum, însă, s-a primit acceptul pentru a fi primită la București, se găsise între timp un loc la „Grigore Alexandrescu”. A fost prea târziu, pentru că elicopterul SMURD nu execută misiuni pe timp de noapte pe distanțe atât de mari. Ar fi trebuit să vină o aeronavă, dar nu a fost posibil din cauza vremii, așa că nu s-a mai putut efectua transferul către Capitală, iar fetița a rămas la Iași.

Unitatea de pediatrie a Spitalului Sf. Maria din Iași poate trata copii care au arsuri doar până la 25 la sută  din corp.

În aceste condiții, transferul către București se va face duminică, pe parcursul zilei, fie cu elicopterul, fie cu aeronavă care să vină din Capitală. Între timp, fetița va primi îngrijiri pe timpul nopții la spitalul din Iași.

Potrivit Agerpres, din cauza gravităţii arsurilor şi a durerilor insuportabile, copilul a fost anesteziat, intubat şi ventilat mecanic.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost