„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

Plata salariilor este vitală pentru mineri, protestele acestora fiind cu adevărat justificate,  însă nu aceasta este cea mai gravă problemă legată de situația oamenilor care lucrează în minele din România.

Ceea ce nu se spune sau se spune cu jumătate de gură este că România, parte din „Green Deal”– Pactul verde european, trebuie să adopte anumite măsuri stabilite la nivelul statelor membre pentru îndeplinirea obiectivului de neutralitatea climatică, până în 2050.

Ce înseamnă, concret, acest lucru pentru România?

Pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre trebuie să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune și să reconvertească atât industria carboniferă, cât și personalul care va rămâne fără locuri de muncă.

În cifre, peste 15000 de mineri și personal auxiliar din Valea Jiului și din Oltenia ar putea rămâne fără loc de muncă, anunța, încă de anul trecut, Digi24.

Potrivit sursei citate, pentru atingerea neutralității climatice, UE vrea să aloce, în următorii 7 ani, aproximativ 250 de miliarde de euro, bani la dispoziția statelor membre.

Suplimentar, se va crea un așa numit „fond al tranziției juste”- 7,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru regiunile afectate cel mai mult. În cazul României, este vorba de regiunile carbonifere din Valea Jiului și din zona Olteniei.

Senatorul Claudiu Târziu a anunțat, duminică, pe Facebook, că parlamentarii AUR vor presa Guvernul să adopte măsuri clare pentru rezolvarea crizei minelor.

„Protestul minerilor continuă și este întemeiat. El vizează nu doar rezolvarea unei probleme punctuale, plata salariilor și a altor drepturi bănești restante, ci mai ales viitorul lor. Este obligatorie o strategie pe termen lung. Altfel, minele riscă să fie închise rând pe rând, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame”, a subliniat Claudiu Târziu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame”

Comentariile sunt închise.