Protest național organizat de industria HoReCa/ Un an de restricții, o mulțime de despăgubiri pe vorbe și zero fapte

Patronii și angajații din industria HoReCa protestează, marți, oprind complet activitatea timp de jumătate de oră și stând în fața unităților proprii, în semn solidaritate cu breasla, dar și ca un mesaj public către autorități, se arată într-un comunicat Hora.

„După un an de pandemie, industria HoReCa se declară îngenuncheată. “HoReCAa – La capăt de drum” este un strigăt cu ultimile puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, protestul este un semnal de alarmă față de situația grea cu care se confruntă industria ospitalității.

„După zeci de întâlniri și dialoguri cu decidenții țării, pentru care am oferit tot suportul și know-how-ul în vederea implementării cu succes a măsurilor necesare, e momentul să vedem fapte. Am fost deschiși, flexibili, am înțeles și respectat toate restricțiile impuse, ne-am oferit să ne asumăm chiar măsuri mai dure în caz de nerespectare, ne-am făcut și ne facem partea zi de zi. E momentul ca și autoritățile să își facă partea lor și să respecte promisiunile asumate și declarate public.

Turismul (HORECA)  este un sector esențial al economiei naționale. Conform studiului realizat în luna septembrie 2020, impactul industriei turistice (HORECA) la formarea PIB este de 5,07%. Conform datelor statistice furnizate de INS, numărul total de înnoptări a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproximativ 80%. Scăderea circulației turistice a avut repercursiuni și asupra volumului de consum, iar efectele s-au simțit atât pe orizontală, căt și pe verticaăl, afectând grav și multe afaceri din industriile conexe, care depindeau parțial sau aproape total de bunul mers al HORECA.

În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu

-33,5%, cei mai afectați fiind contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);

În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu

-36,8%, cei mai afectați fiind marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,8%) și de cei mici (-36,8%).

Și pentru că cifrele dau întotdeauna tonul, considerăm important să transmitem un rezumat, pe cât de trist arată, pe atât de realist, a ceea ce înseamnă declinul industriei noastre astăzi.

  • 120 000 euro/an  a însemnat pierderea medie per unitate în 2020;
  • de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021;
  • de la  40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere;
  • 1 an de restricții, o mulțime de despăgubiri pe vorbe și zero fapte.

HORA s-a luptat activ pentru facilitățile fiscale acordate, precum șomajul tehnic, metoda Kurzarbeit, recuperarea datoriilor de la stat, amânarea de plată a taxelor, scutirea de anumite impozite, dar și pentru alte facilități în curs de implementare, precum extinderea șomajului tehnic, inițiativa 20% din diferența între CA 2019 vs 2020.

Considerăm inadmisibil comportamentul autorităților care doar au vorbit până acum, în timp ce acțiunile concrete au lipsit cu desăvârșire. Din martie 2020 până în prezent, în ciuda promisiunilor și actelor normative care îi angajează legal, autoritățile au distribuit doar 200 mil de euro dintr-un total de peste 2 miliarde de euro promise industriei, aferente anului 2020.

România este de altfel la coada clasamentului European la nivelul de suport pe care-l oferă sectorului ospitalității iar lipsa de acces la resurse financiare este complet lipsă de responsabilitate.

Ne-am asumat un angajament, acela de a fi coloana vertebrală a industriei HORECA. Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică. Spunem deci gata, am ajuns la capăt de drum și cerem fapte concrete!”, se arată în comunicat.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost