Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, despre protestul de la Ministerul Energiei: Statul român nu are o strategie energetică națională. Viziunea, mărturisită de ministrul Energiei, este să lase să moară ce nu e „rentabil”, mai bine decât să se treacă la un sistem integrat

Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat că revendicările protestului de marți din fața Ministerului Energiei, anume situațiile extrem de grave de la Crucea (Suceava) și Deva, sunt departe de a fi soluționate.

Problema mare din care survin toate aceste necazuri este că statul român nu are o strategie energetică națională, a explicat senatorul Claudiu Târziu.

„Dragi prieteni, alături de copreședintele George Simion, dar și de alți 30 de colegi deputați și senatori, am protestat astăzi în fața sediului Ministerului Energiei, în condițiile în care situațiile extrem de grave de la Crucea (Suceava) și Deva sînt departe de a fi soluționate de autoritățile îndrituite.

După eschive și o așteptare îndelungată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne-a făcut hatîrul să ne primeaască la discuții. Am dezbătut urgențele de la Crucea și Deva vreme de o oră. Ministrul a promis că se va rezolva cu plata drepturilor bănești către minerii de la Crucea în cîteva zile. Nădăjduim se va ține de cuvînt.

De asemenea, ne-a dat o veste bună: că la Crucea mina va mai produce încă cinci ani și apoi va intra în conservare (perioada estimată pentru acest proces este de peste o sută de ani, timp în care va fi de lucru pentru o parte dintre oamenii din zonă).

Pentru locuitorii Devei, care suferă de frig în case de cîteva săptămîni, ministrul însă nu are nici o soluție. Ne-a explicat că nu are cum să intervină și că singura salvare ar trebui să vină de la Consiliul Județean Hunedoara, care să preia termocentrala de la Mintia. În mod evident, acest lucru nu se va întîmpla și, chiar dacă Mintia ar trece la CJ, nu sînt mari speranțe că va putea fi menținută în funcțiune. O altă variantă, inacceptabilă pentru deveni și pentru orice român, este vînzarea termocentralei Mintia.

Problema mare din care survin toate aceste necazuri este că statul român nu are o strategie energetică națională. Ministrul Popescu, care dă vina pe moștenirea grea de la guvernele precedente, spune că lucrează la una. De 16 luni. Nu știm cît va mai dura. Estimp, vor apărea și alte probleme, tot mai grave, în sistemul energetic național. Și mai grav ne pare că viziunea, mărturisită de ministru, după care va fi articulată strategia este să lase să moară ce nu e ”rentabil”, mai bine decît să se treacă la un sistem integrat”, a scris, marți, pe Facebook.

Reamintim că 30 de parlamentari AUR au protestat, marți, în fața Ministerului Energiei, pentru repornirea Termocentralei Mintia și plata drepturilor restante pentru minerii închiși în Mina Cruce.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost