Cum se construiește mediatic cel de-al treilea val al pandemiei. Carantinarea (II)

Dacă la începutul lunii martie presa românească era bombardată cu avertismente privind cel de-al treilea val al pandemiei, acum vocile propagandei pun accent pe necesitatea carantinei.

După ce am văzut cum a fost pregătit mediatic acest val al pandemiei, constatăm cum „alte voci din aceeași gamă” încearcă acum să convingă că pentru această situație există o singură soluție, anume carantina.

Vlad Voiculescu- ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, duminică, că nu exclude varianta ca, după depăşirea incidenţei de 6 la 1.000 de locuitori, Capitala să intre în carantină, una dintre măsuri fiind, foarte probabil, ca bucureştenii să iasă din casă cu declaraţii pe proprie răspundere, a informat Agerpres.

Întrebat dacă este posibil ca după o rată de 6/1.000 să Capitala să intre carantină, Voiculescu a răspuns:

„Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată încă o dată”, potrivit sursei citate.

Andreea Moldovan- secretar de Stat în ministerul Sănătății

Nu cred că acest val poate fi oprit fără carantină, a declarat, duminică, la Digi 24, Andreea Moldovan, potrivit News.ro.

„Sincer, în momentul de faţă, nu cred, pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei”, a explicat Andreea Moldovan.

Ea a dat exemplul unui elev care a îmbolnăvit nouă persoane.

„Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la şcoală şi-a îmbolnăvit părinţii, cei patru bunici, bona plus un unchi şi o mătuşă. Deci practic este o transmitere extrem de largă şi de intense”, a spus Andreea Moldovan, potrivit sursei citate.

Dr. Emilian Imbri- managerul Spitalului „Victor Babeș”

Sigur că a închide Capitala ar fi un lucru bun. Nu numai Capitala, ci și alte orașe, dar știți cum ar fi un lucru bun? Dacă termenul de carantină ar fi înțeles de către cei care vor încerca să îl aplice. Nu va încerca nimeni să aplice. Termenul respectiv este un termen cu o definiție foarte strictă. (…) Am spus de foarte multe ori că sunt lucruri pe care trebuie să le înțelegem și să le credem. Eu nu am studii științifice, așa cum nici ceilalți, care combat, nu au studii științifice la bază, care să poată să susțină un lucru simplu. Eu vă spun așa, ca un om bătrân, acest virus este un virus inteligent, este un virus care ne pândește, ne studiază și ne atacă atunci când vrea el, nu când vrem noi”, a declarat, duminică, la postul B1TV, dr. Emilian Imbri.

Răzvan Cherecheș- profesor de sănătate publică

„Motivul pentru care vom ajunge la o carantină, dacă se va ajunge acolo, va fi din cauză că nu se respectă regulile, autoritățile nu reușesc să transmită un mesaj clar – de ce trebuie purtată masca în continuare”, declara, săptămâna trecută, la TVR, Răzvan Cherecheș.

Totodată, Răzvan Cherecheș a atras totodată atenția că acolo unde a fost impusă, carantina nu este aplicată corespunzător și de aici numărul tot mai mare de cazuri.

Carantina aplicată funcționează, pentru că scade interacțiunea între oameni. Doar în condițiile în care avem carantină pe hârtie, pe model românesc, și de fapt, în realitate, nu este implementată corespunzător de către poliția locală și de către autoritățile locale, în aceste condiții, numerele vor continua să crească”, a arătat Cherecheș.

În ceea ce privește limitarea circulației pe timp de noapte, Răzvan Cherecheș declara, recent, că acestă restricție ar fi mult mai eficientă dacă s-ar aplica începând cu ora 18:00, potrivit publicației Adevărul.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost