Două școli românești din regiunea Odesa au devenit filiale ale unei școli ucrainene

Două şcoli româneşti din regiunea Odesa au fost transformate în filiale ale unei şcoli ucrainene, marți, 16 martie, anunță Agenția Bucpress.

Potrivit hotărârii consiliului local Petropavlovsk, școlile româneşti din Meneailovca (Manja) şi Furatovca (Furatu) au fost transformate în filiale ale şcolii ucrainene Faraonovca, situată la distanţă de aproximativ 20 km, cu toate că doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română, notează Agenția BucPress.

Profesoara Zinaida Pinteac spune că la școala din Faraonovca nu se învață limba română și copiii, în loc să fie duși la școala românească din Frumușica Veche, care se află în apropiere, vor fi transportați la o școală „de la marginea comunei”.

„Aşteptăm hotărârea Judecătoriei, care, sper să vină în apărarea drepturilor copiilor şi părinţilor”, scrie Zinaida Pinteac pe Facebook, adăugând că „se închid şcolile româneşti din Ucraina, iar România nu vede acest lucru”.

În plus, Zinaida Pinteac a declarat pentru Agenția BucPress că Judecătoria de la Odesa special amână examinarea procesului privind soarta școlilor românești, iar hotărârea de marți nu este altceva decât o bătaie de joc față de românii din aceste localități.

„Vor să le îngrădească toate căile, este un pas gândit intenționat pentru ca acești copii să nu mai poată studia niciodată în România și să nu-și mai cunoască limba maternă”, a spus Zinaida Pinteac.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Două școli românești din regiunea Odesa au devenit filiale ale unei școli ucrainene”

  1. Nemernic acest popor primitiv slav ,MAE o adunatura de incompetenti si nepasatori ,care nu apara drepturile diasporei romanesti ,darmite drepturile romanilor ale caror territorii au fost ocupate abuziv de acesti slavi primitivi ,involuati dpdv antropologic

  2. Între timp, în România avem cetățeni români care nu știu română și vor ”autonomie”…

Comentariile sunt închise.