Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: Un timp de funcționare mai restrâns a magazinelor înseamnă șanse mai mari de aglomerație, deci risc mai mare de infectare

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat, într-o postare pe Facebook, decizia autorităților de a închide magazinele mai devreme, spunând că această măsură duce la aglomerație și, implicit, la un risc mai mare de infectare.

În schimb, consilierul ministrului Voiculescu sugerează că „închiderea instituților educaționale” ar fi o măsură mai eficientă în lupta cu pandemia.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris, pe Facebook, Ștefan Voinea.

Potrivit noilor restricții propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și aprobate de Guvern, magazinele se închid începând cu ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

Noile restricții au scos românii în stradă, în ultimele zile având loc proteste în întreaga țară și în Capitală.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost