Maia Morgenstern și antisemitismul (II)

În urmă cu câteva zile scriam despre scandalul declanșat de doamna Maia Morgenstern după ce a publicat pe Facebook un email cu conținut violent antisemit primit pe adresele de email de la Teatrul Evreiesc de Stat (TES) unde este manager.

Cu vreo 10 zile înainte de acest incident, tot pe Facebook, doamna Morgenstern povestise o întâmplare de la o întrunire oficială unde ar fi auzit, într-o discuție, următoarele:

Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe.
Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…
Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…”
Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial.
Și nimeni n-a părut deranjat.
În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini.
Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită.
Tremur.

Despre incidentul povestit mai sus de doamna Morgenstern am avut mari rezerve încă de la început, m-am întrebat dacă nu cumva e o invenție. Și iată că încep să apară indicii că toată discuția s-a desfășurat doar în imaginația doamnei Morgenstern.

Iată ce am citit într-un material publicat pe inPolitics.ro:

Există un element foarte interesant al poveștii.

Într-un comentariu postat la propriul material, Morgenstern furnizează un element concret al relatării:

”Nici măcar nu vorbeau cu mine. Așa, între dânșii. Iar doamna director direcția cultură PMB, nicio reacție. Nici măcar când am atras atenția”.

De aici situația devine explozivă, pentru că ”doamna director”, mai precis Liliana Fedorca, directorul direcției Cultură din Primăria Generală, e cît se poate de tranșantă și afirmă azi, pentru Inpolitics, că incidentul relatat de Maia Morgenstern nu a existat și nimeni dintre participanți nu știe de el.

Fedorca spune că ar fi reacționat din capul locului, dar nu a avut cunoștință pînă azi, cînd a aflat de la Inpolitics, de faptul că Morgenstern a făcut referire la ea.

În ziua respectivă, la Teatrul Țăndărică din București a avut loc o dezbatere pe probleme de cultură la care au participat absolut toți directorii celor 14 teatre bucureștene aflate în portofoliul Primăriei Generale, plus cei ai Circului de stat și ai Operei Comice pentru copii. Nu am cunoștință să fi existat incidentul relatat de doamna Morgenstern, am aflat de el abia în seara acelei zile, cînd o cunoștință mi-a semnalat postarea dînsei de pe Facebook. Am luat ulterior legătura cu mai mulți dintre directorii care participaseră la întrunire și niciunul nu știa absolut nimic. Doamna Morgenstern a luat cuvîntul la acele discuții, în calitate de director de teatru, dar nu a pomenit nici atunci nimic despre incidentul de dinaintea începerii ședinței. Nu am vorbit cu dumneaei absolut deloc în acea zi, de fapt, nu am mai vorbit de ceva vreme, deci relatarea dînsei că mi-a sesizat incidentul antisemit nu e reală. Mi se pare foarte ciudată atitudinea dînsei, am să o contactez astăzi și am să îi solicit explicații, pentru că m-am trezit implicată într-un eveniment de care nimeni nu pare să aibă habar în afara doamnei Morgenstern” ne-a declarat în exclusivitate directoarea Liliana Fedorca.

Iar referitor la cel de-al doilea incident, respectiv emailul cu conținut violent antisemit, au început să apară informații, deocamdată pe surse, că autorul ar fi evreu.

George Simion, copreședintele AUR, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, următoarele:

„AUR a fost acuzat, fără să fie întrebat, că a trimis nu știu ce email. Acum vinovatul a fost găsit, a fost identificat, unele surse spun ca este etnic evreu. (s.n.) Noi ne trezim în mijlocul unei imense operații de manipulare. Nu este posibil așa ceva, oricât de mult ne urăște președintele Iohannis pentru că dorim să-l suspendam.”

Și tot pe surse se șoptește și motivul pentru care doamna Morgenstern a declanșat acest scandal. Se spune că își dorește încă un mandat la conducerea TES, mandatul actual expirând la finalul anului. Doar că, în interiorul TES, există nemulțumiri majore în legătură cu stilul său de conducere.

În 2017, Monia Pricopi, actriță a TES, a depus un memoriu la Primăria Capitalei în care a acuzat-o pe doamna Maia Morgenstein că a transformat teatrul într-o afacere de familie și că atmosfera din interiorul teatrului este una ostilă, angajaților fiindu-le frică să-i reproșeze ceva:

Actorii teatrului sunt „dați la o parte”, existând acum doar ca să completeze distribuțiile „în care joacă fiul, iubita fiului domniei sale, fostul soț și, evident, domnia sa”. Astfel, aceasta spune că la scurt timp după ce Morgenstern a ajuns manager, și-a angajat fiul care astăzi, este actor de categoria 1 A.

„… doamna Morgenstern și-a angajat la puțin timp după ce a fost numită Manager, fiul, în teatrul nostru..și nu numai ca l-a angajat, dar e, cred, primul actor angajat direct pe cat l-a, cursul firesc al carierei unui actor debutant, începând cu categoria a V-a. Mai mult, fiul doamnei Morgenstern, este și membru marcant al Consiliului artistic al teatrului și imediat după ce a împlinit 3 ani vechime, teatrul nostru a organizat concurs de avansare pe post, asa încât acum, este actor categoria 1A, deși abia a spus câteva replici în idish. Se poate cere înregistrarea concursului”.

Pricopi o ironizează în continuare pe fiica actriţei Maia Morgenstern, spunând că, recent, li s-a impus „o altă stea a Teatrului evreiesc- Cabiria Morgenstern”. (sursa)

Dar un pic de auto-victimizare ar rezolva toate problemele. Cine ar îndrăzni să i se mai opună?

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Maia Morgenstern și antisemitismul (II)”

  1. Bravo,bine scris ,hai ca ii prindem incet -incet si demascam teatrul acesta ieftin de autovictimizare ;fiind martora la cununia acelui Vexler pus la punct de prof Sorin Lavric in plenul Parlamentului ,actrita M.Morgenstern este farà dubiu impinsa de el sa denigreze AUR,persoanele din interiorul AUR ,o metoda oribila pe care anumiti evrei o folosesc cu succes oriunde sunt minoritate .
    Ar fi interesant de vazut si de demonstrat cat din Holocaust este realitate istorica si cat este pura inventie si autovictimizare tipica acestei minoritati TOLERATE pe teritoriul romanesc.

    Complimente pt articol

Comentariile sunt închise.