Sprijinirea populației și a mediului de afaceri pe perioada pandemiei în SUA

De la declararea pandemiei de gripă chinezească, în urmă cu ceva mai mult de un an, administrația americană a susținut atât populația cât și afacerile după cum urmează:

Ajutoare acordate populației

În primăvara anului 2020 s-a acordat marii majorități a americanilor adulți suma de 1.200$ iar fiecărui copil sub vârsta de 17 ani suma de 500$. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 3.400$.

În toamna anului 2020 marea majoritate a americanilor adulți și copiii sub 17 ani a primit suma de $600. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 2400$.

În primăvara anului 2021 marea majoritatea a americanilor, indiferent de vârstă, a primit suma de $1.400. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane a primit 5.600$.

Trebuie menționat că primele două pachete de ajutorare au omis copiii peste 17 ani și studenții cărora nu li s-a acordat nici un ajutor.

Dacă adunăm, vedem că, în decurs de un an de zile, o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 11.400$.

Pe lângă asta, americanii ajunși șomeri din cauza pandemiei au primit inițial, pe lângă ajutorul de șomaj la care aveau dreptul și care e plătit de statul unde lucrează, încă 600$/săptămână plătiți de guvernul federal. Ulterior suma s-a înjumătățit la 300$/săptămână. Perioada pentru care, în SUA, ai dreptul de a primi ajutor de șomaj este de 6 luni. Datorită pandemiei această perioadă a fost prelungită de câteva ori, deocamdată până la data de 6 septembrie 2021.

Ajutoare pentru mediul de afaceri

Orice firmă afectată de pandemie a putut aplica pentru împrumuturi cu dobânzi mici, între 1% și 3,75%. Sumele acordate au diferit în funcție de mărimea afacerii respective și de numărul de angajați. O parte din aceste împrumuturi pot fi iertate dacă se dovedește că au fost folosite pentru susținerea afacerii respective. Pe lângă aceasta, împrumuturile au o perioadă de grație până în vara anului 2022.

Întrebarea mea e cum a ajutat și cum ajută statul român populația și mediul de afaceri pentru a supraviețui pandemiei? Că de împrumutat s-a împrumutat și continuă să se împrumute la greu:

„Nivelul datoriei a crescut într-un ritm accelerat în cursul anului trecut, în condiţiile în care, la finele lui 2019 România avea datorii de 373 miliarde lei, respectiv 35,3% din PIB, iar suma s-a majorat cu 125 miliarde lei până la finele lui 2020, ajungând la o pondere de 47,3% din PIB.” (Ziarul Financiar)


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost