Sprijinirea populației și a mediului de afaceri pe perioada pandemiei în SUA

De la declararea pandemiei de gripă chinezească, în urmă cu ceva mai mult de un an, administrația americană a susținut atât populația cât și afacerile după cum urmează:

Ajutoare acordate populației

În primăvara anului 2020 s-a acordat marii majorități a americanilor adulți suma de 1.200$ iar fiecărui copil sub vârsta de 17 ani suma de 500$. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 3.400$.

În toamna anului 2020 marea majoritate a americanilor adulți și copiii sub 17 ani a primit suma de $600. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 2400$.

În primăvara anului 2021 marea majoritatea a americanilor, indiferent de vârstă, a primit suma de $1.400. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane a primit 5.600$.

Trebuie menționat că primele două pachete de ajutorare au omis copiii peste 17 ani și studenții cărora nu li s-a acordat nici un ajutor.

Dacă adunăm, vedem că, în decurs de un an de zile, o familie de 4 persoane, doi adulți plus doi copii sub 17 ani, a primit 11.400$.

Pe lângă asta, americanii ajunși șomeri din cauza pandemiei au primit inițial, pe lângă ajutorul de șomaj la care aveau dreptul și care e plătit de statul unde lucrează, încă 600$/săptămână plătiți de guvernul federal. Ulterior suma s-a înjumătățit la 300$/săptămână. Perioada pentru care, în SUA, ai dreptul de a primi ajutor de șomaj este de 6 luni. Datorită pandemiei această perioadă a fost prelungită de câteva ori, deocamdată până la data de 6 septembrie 2021.

Ajutoare pentru mediul de afaceri

Orice firmă afectată de pandemie a putut aplica pentru împrumuturi cu dobânzi mici, între 1% și 3,75%. Sumele acordate au diferit în funcție de mărimea afacerii respective și de numărul de angajați. O parte din aceste împrumuturi pot fi iertate dacă se dovedește că au fost folosite pentru susținerea afacerii respective. Pe lângă aceasta, împrumuturile au o perioadă de grație până în vara anului 2022.

Întrebarea mea e cum a ajutat și cum ajută statul român populația și mediul de afaceri pentru a supraviețui pandemiei? Că de împrumutat s-a împrumutat și continuă să se împrumute la greu:

„Nivelul datoriei a crescut într-un ritm accelerat în cursul anului trecut, în condiţiile în care, la finele lui 2019 România avea datorii de 373 miliarde lei, respectiv 35,3% din PIB, iar suma s-a majorat cu 125 miliarde lei până la finele lui 2020, ajungând la o pondere de 47,3% din PIB.” (Ziarul Financiar)

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Absolvent al Facultății de Matematică, secția Informatică, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Alături de dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.