Părintele Constantin Diaconașu, zi și noapte la căpătâiul bolnavilor de covid din Spitalul Suceava, încă de la începutul pandemiei

Pacienții internați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, inclusiv cei cu covid și cei din ATI-covid, au avut parte de asistență spirituală din partea preotului Constantin Diaconașu, încă din luna aprilie a anului trecut, de fiecare dată când au solicitat, ei sau familile lor, scrie Monitorul de Suceava.

Potrivit sursei citate, cu un an înainte ca Ministerul Sănătății să elaboreze un protocol în acest sens, spitalul sucevean și-a elaborat propriile reguli, fără a le încălca pe cele stabilite la București.

Spitalul are propria biserică în curte, iar preotul Constantin Diaconașu este angajatul unității medicale. Ca urmare, conducerea spitalului a considerat că, la fel ca orice alt angajat, echipat corespunzător și instruit în privința regulilor de protecție, preotul are acces în toate secțiile.

„Dacă te sună seara un bolnav care e internat la Ortopedie sau la Interne și nu este în stare foarte gravă, poți să-i mai spui că mergi la el mâine dimineață, dar la bolnavii de Covid m-am dus prompt, imediat, de fiecare dată când am fost solicitat. Când a fost nevoie, am mers și în ATI, fie că a fost zi, fie că a fost la miezul nopții. Mă echipez rapid și am plecat”, a povestit părintele Constantin Diaconașu pentru Monitorul de Suceava.

Părintele spune că nu i-a fost teamă niciodată – „dacă mă îmbolnăvesc, mă duc la spital și mă tratez”, afirmă râzând.

„Am pus încredere în Dumnezeu și în medici. Atât timp cât sunt medicamente și medici, orice boală se tratează”, a subliniat părintele.

Întrebat ce l-a determinat să-și continue misiunea cu pacienții spitalului și pe timpul pandemiei, părintele a răspuns:

„Îmi fac doar datoria. Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”

Managerul Spitalului de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, consideră normal ca pacienții internați, inclusiv cei cu Covid, să primească asistență spirituală, dacă o solicită, cu respectarea regulilor de prevenție.

„Părintele a mers la bolnavi întotdeauna când a fost nevoie, când au fost solicitări din partea familiei pentru cei in stadiul terminal, plus la sărbătorile cu Ajun, adică la Crăciun și Bobotează. Este un lucru normal. Din iunie 2020 am oficializat cu o dispoziție scrisă această situație”, a declarat doctorul Calancea. Acesta a mai precizat că instruirea părintelui referitoare la regulile sanitare din spital se face periodic, exact ca în cazul tuturor celorlalți angajați.

Reamintim că până recent, când ministerul Sănătății a schimbat protocolul privind bolnavii infectați cu covid, Spitalulul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava era singurul din țară care permite vizitarea pacienților covid de către familie.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost