UPDATE: Trei pacienți infectați cu covid au murit după transferul la Spitalul Foișor. Șeful DSU, Raed Arafat, confirmă informația, dar spune că decesele nu se pot imputa acțiunii de transfer

ACTUALIZARE ora 19:30

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a confirmat, luni, informația potrivit căreia trei pacienți transferați la Spitalul Foișor au murit.

„Într-adevăr şi din păcate au decedat trei pacienţi: unu înainte a fi preluat de ambulanţa SMURD de la Spitalul Universitar, a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanţă, în stare critică, iar alte două paciente, una în vârstă de 60 de ani şi una în vârstă de 83 de ani, din păcate au decedat la Spitalul Foişor după ce au fost internate în secţia de terapie intensivă. Prima a fost internată în data de 10.04 la orele 19:27 şi decedată din păcate în data de 11.04 la orele 7:52. A doua pacientă a fot internată în data de 11.04 la ora 0:52 şi a fost declarată decedată, din păcate, în data de 11.04 la ora 17:32”, afirmă Raed Arafat într-o declaraţie video postată pe Facebook, anunță News.ro.

Acesta a transmis condoleanţe familiilor celor trei pacienţi.

„Încercăm să salvăm cât mai multe vieţi dar faptul că o persoană a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluată şi că două paciente au decedat la ore după ce au fost internate în secţia de terapie intensivă, asta nu poate să fie imputat acţiunii de transfer al pacienţilor sau acţiunea de a prelua secţia de terapie intensivă de la Foişor, pentru a trata pacienţii covid. De fapt, aceste date demonstrează că era corectă decizia noastră şi aveam nevoie de lărgirea capacităţii de terapie intensivă”, a adăugat Raed Arafat, potrivit sursei citate.

Știrea inițială:

Trei dintre pacienții cu covid transferați la Spitalul Foișor au decedat din cauza complicațiilor pe care aceștia le-au făcut în urma transferului, a declarat, pentru Gândul, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), Vasile Barbu.

Potrivit președintelui ANPP, unul dintre pacienți a decedat înainte să fie urcat în ambulanța SMURD, iar doi dintre aceștia au murit la câteva ore după internare.

„Au transferat pacienți care nu erau transferabili și au murit. Oamenii aceia nu au murit de covid, ci din cauza complicațiilor pe fondul complicațiilor date de decompensarea de transfer. Au murit trei pacienți din cauza transferului până ieri, la ora 20. Unul nici nu a mai apucat să ajungă la Foișor și doi au murit pe secția de terapie intensivă de la Foișor. Aceștia erau transferați de la Spitalul Floreasca. Pompierii sunt cei care i-au transferat, oamenii lui Raed Arafat. Oamenii au murit pentru că aceștia s-au grăbit cu transferul. Fără milă, fără empatie. Mulți pacienți au starea de sănătate atât de deteriorată încât nu pot să fie transferați”, a precizat Vasile Barbu.

Totodată, potrivit sursei citate, Vasile Barbu spune că a discutat cu familiile unor pacienți externați de la Foișor și că acestea sunt indignate.

„Sunt pacienți care au plec cu drenul. E o nebunie să vii ca ministru să minți așa, să spui că pacienții transferați de la Foișor sunt foarte încântați. Cum ai intrat în posesia datelor cu caracter personal? Cum este posibil ca ministru să faci asta? Ai nume, prenume, telefon, CNP, diagnosticul pacientului. Cum este posibil să dai la o armată de oameni din minister datele pacienților? Doar medicul curant îl putea suna pe pacient”, a explicat Vasile Barbu, președintele ANPP.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost