Guvernul Cîțu vrea să interzică prin Ordonanță creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că există posibilitatea să se interzică prin Ordonanță de urgență creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie, în cazul în care acest amendament nu va trece în Parlament.

Întrebat fiind, în cadrul unei conferințe de presă, despre o eventuală creștere a alocațiilor începând cu 1 iulie, premierul Cîțu a răspuns:

„Deci eu, colegii mei din coaliție au fost acolo când am aprobat cu toții bugetul pentru anul acesta, am discutat despre o singură creștere anul acesta a alocațiilor, la începutul anului. Care va fi dinamica în perioada următoare, pot să facă amendamente în Parlament. Dacă nu le fac la timp, bineînţeles că va trebui să facem printr-o ordonanţă de urgenţă modificarea, ca să asigurăm că nu vom avea o altă modificare în anul acesta. Nu de alta, dar nu este în buget şi atunci vom avea o problemă bugetară”.

O declarație similară a fost făcută tot în cursul zilei de joi de președintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a declarat că cel mai probabil în prima şedinţă a coaliţiei se va discuta despre situaţia alocaţiilor pentru copii, menţionând că el şi premierul Florin Cîţu nu susţin o majorare de la 1 iulie, după cum a relatat Agerpres.

„Cu siguranţă, chiar săptămâna asta ar fi trebuit (luată o decizie – n.r.), dar a apărut prezentarea publică a PNRR şi nu am mai ţinut şedinţa coaliţiei. Probabil, la prima şedinţă a coaliţiei vom discuta. Punctul nostru de vedere l-am exprimat, atât premierul Cîţu, cât şi eu, şi anume că susţinem formula care a fost adoptată în Senat. Acolo este OUG, este o lege de adoptare a OUG care a suferit un amendament în Senat şi, din punctul nostru de vedere, susţinem amendamentul în Senat, să nu existe creşterea de la 1 iulie. De altfel, am şi anunţat public că aceasta va fi poziţia noastră”, a afirmat Orban, întrebat despre decizia în privinţa reexaminării, la cererea preşedintelui Iohannis, a proiectului privind creşterea alocaţiilor, care este în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, în 30 decembrie 2020, Senatul a adoptat, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. Camera Deputaţilor este for decizional.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost