Insula Mare a Brăilei. Capelă memorial, în cinstea deținuților prigoniți în colonia de muncă de la Salcia, în anii ‘50

ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit, sâmbătă, Capela „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, ridicată în memoria deținuților închiși, începând cu 1952, în colonia de muncă de la Salcia, din Insula Mare a Brăilei.

Capela memorial are hramul „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia” și este situată în apropiere de localitatea Frecăţei, unde se află groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit de la Salcia, se precizează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La slujba Parastasului au fost pomeniţi toţi cei care au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în colonia de muncă „Salcia“ din Insula Mare a Brăilei şi au trecut la cele veşnice în condiţii vitrege.

Sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„La rugăciune în această seară facem un exercițiu extrem de necesar util și purificator. Ni-l arată dumnezeiasca Evanghelie a Duminicii de mâine desemnată drept Duminica Tuturor Sfinților.

Mesajul: „Oricine va mărturisiri pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, și Eu mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 33-34).

Mărturisirea înseamnă afirmarea prezenței lui Dumnezeu în om, omul lui Dumnezeu, omul pentru om.

Lepădare de Dumnezeu duce la violență și lepădare de oameni.

Priviți imaginea cumplită din inima Insulei Mare a Brăilei, lagărul de concentrare de la Salcia! Sute și sute de oameni au fost mistuiți sub pământ de oameni. Ce mărturisire sfântă! Prin jertfa lor răsare mereu grâu pentru prescură și ulei pentru candelă ca să vedem în orice om o lumină și nu un întuneric.

Ajută-ne, Doamne, cu rugăciunile tuturor sfinților și tuturor mucenicilor români!”, a spus ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost