Noaptea Muzeelor în România: Sute de evenimente în aproximativ 190 de spaţii din 73 de localităţi, sâmbătă, 12 iunie

În Noaptea Muzeelor, aproximativ 190 de spații culturale din 73 de localități din întreaga țară se vor deschide pentru public, sâmbătă, 12 iunie.

De la localități mai mici, precum Comana, Bran sau Feldioara, la marile orașe sau Capitala, în întreaga țară au fost pregătite evenimente de neratat.

Marile oraşe au pregătit expoziţii şi tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă, potrivit unui comunicat al Reţelei Naţionale de Muzeelor din România, organizatorul evenimentului, citat de Agerpres.

Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din localităţi mai mici, între care Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

Sursa foto: Noaptea Muzeelor/ Facebook

Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional al Literaturii Române

La ediţia din acest an, MNLR invită publicul să-i viziteze cele două sedii din Strada Nicolae Creţulescu 8 şi Calea Griviţei 64-66, aflate la o distanţă de 12 minute, şi îşi anunţă oaspeţii că pot să participe la Tombola nocturnă, aproape de miezul nopţii urmând a fi extrase cele trei numere câştigătoare, care vor fi anunţate pe pagina de Facebook a muzeului.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Patru expoziţii temporare şi Târgul „100 de Tradiţii Româneşti” 

Patru expoziţii temporare şi Târgul „100 de Tradiţii Româneşti” vor putea fi vizitate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român sâmbătă, între orele 18,00 – 21,30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Publicul este invitat să păşească în spaţiul expoziţiilor: „(În)toarcem tradiţia spre viitor”, un demers dedicat artei cânepii, deschisă la Sala Tancred Bănăţeanu; „Decenii de Memorie Vizuală-Fotografii de Ana şi Gheorghe Tripon”, deschisă la Sala Irina Nicolau, în care sunt expuse fotografii realizate de aceştia între anii 1958 – 1992, dar şi fotografii create de fotografi necunoscuţi din prima jumătate a secolului al XX-lea; „Zenit”, deschisă la Sala Acvariu; şi „MOME Thirtythree Noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Artă Moholy-Nagy”, deschisă la Sala Noua Galerie, care reprezintă o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă participarea la Noaptea Muzeelor 2021 prin deschiderea a trei spaţii, care vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, în intervalul orar 16,00 – 00,00 (ultima intrare fiind la ora 23,00).

Vizitatorii vor putea parcurge expoziţia ‘Călătoriile lui Iser’, în Sălile Kretzulescu din corpul europeană.

Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide porţile între orele 14,00 – 22,00, aşteptându-şi vizitatorii cu expoziţii, demonstraţii de desen, ateliere educative şi de creaţie, precum şi cu prezentări de vestimentaţie, armament şi echipament specifice dacilor şi romanilor.

Vor fi accesibile publicului expoziţiile permanente Tezaurul Istoric, Lapidarium şi Copia Columnei lui Traian şi expoziţiile temporare „Fragment. Experienţa restaurării”, „Exponatul lunii – Un manuscris genealogic al Casei Princiare Cantacuzino”, „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti” – Colecţia de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri a Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, „155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015”.

Muzeul Municipiului Bucureşti

Casele memoriale din structura muzeului vor putea fi vizitate gratuit, de la ora 16,00 până la ora 22,00 (ultima intrare).

Evenimentul „Le petit Paris a la Bibliotheque” – la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Începând cu ora 18,00, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” invită publicul Nopţii Muzeelor să redescopere universul citadin al Micului Paris.

„Punctul de întâlnire” este în Calea Victoriei nr. 88, unde „Cantus Mundi” va susţine un concert coral în prima parte a serii. Ulterior, în zona statuii Regelui Carol I, în jurul orei 21,00, bucureştenii sunt invitaţi să audieze Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, dirijat de fondatorul acestuia, Mihail Bucă.

Muzeul CFR

La Muzeul CFR oaspeţii pot „plonja înapoi în timp”, parcurgând istoria de peste un secol a uneia dintre cele mai spectaculoase invenţii omeneşti: calea ferată.

Evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Programul evenimentelor organizate în întreaga țară și în capitală este disponibil aici.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost